Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Десети юбилеен Международен ден на Черно море



27 Октомври 2006, Петък


Автор: Burgas Info



Тази година се навършват 10 год. от подписването на Стратегическия план за действие за възстановяване и опазване на Черно море .
На срещата в Истанбул през 1996 г. на министрите на околната среда на България, Грузия, Русия, Румъния, Турция и Украйна, 31 октомври е обявен за ден на Черно море с цел де се привлече вниманието на обществото върху усилията за опазване на Черно море. Стратегическият план е символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 мил. души от 6- те държави, населяващи крайбрежието.



Проучване на общественото мнение, проведено по инициатива на Проекта за възстановяване на черноморската екосистема на ГЕФ-ПРООН в крайбрежни населени места на шестте черноморски държави, показва, че бездействието на правителствата е основната пречка за подобряване екологичното здраве на Черно море. Така смятат 40% от анкетираните, а 26% от тях са готови лично да подкрепят петиция, настояваща за по-решителни мерки от страна на държавата в прилагането на политиката за опазването на Черно море.

Над 90% от анкетираните жители на крайбрежни градове и села са на мнение, че чистотата на Черно море е от огромно значение лично за всеки от тях, а над половината от участниците в проучването определят въпроса като много важен. Почти 80% от анкетираните изразяват готовност да отделят малко средства за подобряването на околната среда по Черноморието. Различни са мненията за това колко замърсено е Черно море. Около 46% от анкетираните смятат, че морето е замърсено частично и на местам други 19% са на мнение, че то е най-замърсеното море на Европа, а 6% отбелазват, че морето се е възстановило донякъде в сравнение с преди.

След критичния период от началото на 90-те години на миналия век учените отбелязват някои признаци на подобрение и възстановяване. Въпреки това те предупреждават, че екосистемата на Черно море си остава силно уязвима на въздействия като замърсяване, свръхулов на риба и неустойчиво развитие на крайбрежието. Проучването бе проведено през месец юли т.г. с помощта на доброволци от екологични организации от шестте черноморски държави: България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Те интервюираха 400 произволно избрани жители на крайбрежието и обобщиха резултатите в рамките на инициатива на Проекта за възстановяване на черноморската екосистема, финансиран от Глобалния екологичен фонд чрез Програмата за развитие на ООН.

Целта на проучването е да повиши обществената ангажираност с проблемите на Черно море във връзка с десетата годишнина от подписването на Стратегическия план за действие възстановяване и опазване на Черно море и юбилейния десети Международен ден на Черно море 31 октомври 2006г. Проучването потвърди необходимостта от спешни и ангажирани действия на национално и регионално ниво за спасяването на Черно море и неговите уникани преродни дадености.

Не е нужно да си учен, за да разбереш, че способността на Черно море да се възстановява от замърсяването е близо до критичната си граница. Ако тя бъде премината, може да настъпят необратими промени, които да преобразят живота на целия регион и милионите хора, които живеят в него. Векове наред хората са черпали от ресурсите на морето и то се е грижело за тях. Сега е техен ред да се погрижат за него. Една четвърт от участниците в анкетата смятат, че основна пречка пред прилагането на дейности за опазването на Черно море е слабата осведоменост на хората за същността на проблемите му.




Прочетено: 2343 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
моите цветя Европейка Пази се Александропулис, юни.2007 Близо до жп гарата Конкурс прическа Бургас 2009 Община Бургас евро 2008 Стена pepi Змийския остров - Созопол ЛЯТО В ЧЕРНОМОРЕЦ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development