Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургаски депутат брани правата на пациентите в НЗОК



30 Октомври 2006, Понеделник


Автор: Burgas Info





Хората със здравословни проблеми нямат свой човек в Събранието на представителите на НЗОК. За това алармира депутатът от ДПС Фатме Илияз. Бургаският народен представител постави въпроса пред министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски с настояване за повече участие на пациентските организации в представителния орган и работата на Министерството на здравеопазването.
Събранието на представителите на НЗОК е един от четирите органа за управление на здравната каса заедно с директора, управителния и контролния съвет. Той се състои от представители на осигурените, работодателите, общините и държавата. В момента законът за здравното осигуряване дава възможност за участие само на един представител на десетките организации, които защитават правата на пациентите. Практиката показва, че хората със здравословни проблеми дефакто нямат свой застъпник в Събранието.
“Така болните, които най-много се нуждаят от услугите на НЗОК липсват в схемата на договаряне на Националния рамков договор, респективно на договарянето на списъците с лекарства, които се реинбурсират частично или напълно от касата. Гласът на болните липсва и при договарянето на клиничните пътеки, да не говорим за лечението със скъпоструващи медикаменти”, казва в питането си до Гайдарски Фатме Илияз. Тя припомня, че резултат от пободни “пропуски” са зачестилите протести на пациенти.
Депутатът очаква от здравния министър да представи и статистика за
участието на неправителствените пациентски организации в работата на консултативни органи, комисии, работни групи към органите на МЗ и НЗОК, което също е предвидено законово.
Във връзка със стартиралите тази седмица преговори за нов Национален рамков договор 2007, народният представител смята, че трябва да се фиксира горна граница на броя на пациентите, които могат да бъдат обслужвани от един личен лекар.
“Това е една от мерките, които могат да гарантират качественото обслужване на гражданите”, категорична е Фатме Илияз.
8 583 души от Бургаска област са сменили личния си лекар през месец юни 2006 г. Сред най-честите причини за смяна на джипито се посочва затруднен достъп до личния лекар, поради големия брой записани пациенти. Средният брой пациенти на един личен лекар в областта е 1 574. Най-голямата пациентска листа е от 3 363 пациента.



Прочетено: 2426 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ТРИ ИГРИВИ БУРГАЗЛИЙКИ Кокили за Строители!!! Списание Влъхвите Кедрите вместо сняг на Коледа Стилът на знаменитостите Пластири за отслабване Hoodia (Худия) Пречиствател на въздух за стая с термометър Конникът в парк Есен в Странджа Бургас, Богориди, 2003 Арина
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development