Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Служител на Нихат Кабил осъди 17% от най-ценната българска природа на смърт



22 Ноември 2006, Сряда


Автор: Burgas Info



21-ви Ноември да бъде обявен за Национален ден на непрофесионализма и корупцията в България и Министерство на Земеделието и горите, предлагат от „Да Спасим Иракли”.
22-ри да бъде деня на оставките на Нихат Кабил – министър на Земеделието и Горите и Йордан Дардов – заместник министър в МОСВ, ръководил абсурдното заседание, решаващо съдбата на българската природа във вторник.
Исканията за незабавни оставки на двамата са провокирани от стигналото до абсурдност заседание на Експертния съвет по биоразнообразие към МОСВ, който взе две напълно противоречащи си решения след намесата на представител на Министерство на Земеделието и Националното Управление по Горите , пряко подчнено на Нихат Кабил.
Членовете на съвета одобриха без възражения, предложените от Неправителствения сектор 225 сайта, за включване в Натура 2000, върху разработката и прецезирането, на които експертите от неправителствения сектор работиха повече от година.
След влизането в залата на представител на Министерството на Земеделието, който диктува на „заседаващите” кои сайтове според Национално Управление по Горите следва да бъдат изключени от мрежата или да бъдат „прецизирани”, „министерскте експерти ” приемат предложението с 9 на 10 гласа „за”. Предложението включва уникални територии с уникални за цяла Европа животински и растителни видове с почти 2 милиона хектара площ или 17% от най-ценните български територии, чиито граници трябвало да бъдат прецизирани до май 2007. Което автоматично ги изключва от НАТУРА 2000 и по никакъв начин никой не гарантира на българските граждани, че ще бъдат внесени след изтичането на крайния срок.
До сега е ясно , че в срока, който България има - до края на годината - в Европейската комисия, ще бъдат внесени едва 12% вместо 36%-те, предложени от експертите и Неправителствения сектор.
Всичко това противоречи на задълженията на страната ни и нарушава чл.6 от Директивата за хабитатите на ЕС, което ще доведе неминуемо до дела в съда в Люксембург от страна на други европейски държави, както това стана с Холандия, осъдена от Германия, заради неспазени задължения по НАТУРА 2000.
Парадоксална е и липсата на каквато и да е аргументация от страна на НУГ във връзка с предложените за „прецизиране” Натура 2000 - сайтове.
Същите сайтове са изготвяни от десетки експерти в продължение на година, а експертната работа по тях в много от случаите е финансирана от чужди правителства, за да може България да се вмести в сроковете, дадени от Евросъюза за обявяането на защитените територии, които сега заради очевидни ненационални интереси ще бъдат изпуснати, въпреки положените от всички усилия.



Прочетено: 1547 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
флора 2008 Конкур глазами зрителя витраж5 Европейка В атака Конкурс прическа Бургас 2009 Южен парк Underwater Машините на Леонардо Жреци на музите 2009 пазач Река Сена, Париж от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development