Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Природозащитна организация дава съвети как да изкараме празниците екологично



15 Декември 2006, Петък


Автор: Burgas Info



Коледните и новогодишните празници отново приближават, а с тях идват купоните с роднини и приятели, веселото настроение и, разбира се, многото подаръци. Има ли начин да отпразнуваме Коледа така, че да не се обажда екологичната ни съвест? Ето съветите на международната природозащитна организация WWF Дунавско-Карпатска програма България за „по-зелено” отпразнуване:

 

1. Купете си елхичка в саксия. Вярно е, че е по-скъпо, но след празниците може да я засадите на двора или да я дарите на общинските разсадници. Проверявайте дали все пак елхичките са отгледани в България. Често те се внасят от чужбина и съответно са от видове иглолистни дървета, каквито не се срещат в страната. Впоследствие те не могат да оцелеят в български условия.

 

2. Изпращайте коледни картички от рециклирана хартия или пък такива, които подкрепят благородна кауза. Най-лесно е да изпращате картички от интернет, което пести не само хартия, но и енергия за доставката.

 

3. Изчисленията показват, че продуктите за коледната вечеря в Западна Европа са пропътували общо 40 хиляди километра, докато пристигнат на трапезата. Продаваните в България стоки може би са изминали по-малко, но въпреки това купувайте продукти, които са произведени в страната, не са опаковани излишно много и са характерни за българския зимен сезон.

 

4. Ако искате да покарате ски или сноуборд по празниците, изчакайте да падне истински сняг. За да се покрият пистите с изкуствен сняг, се изразходва много енергия. Използва се вода, която е събрана в резервоари, т.е. от нея са били лишени всички растения по-надолу по склона, а понякога и населените места в подножието на планината. Изкуственият сняг често съдържа и химикали, които през пролетта се оттичат надолу.

 

5. Когато купувате за подарък електроуреди, вижте дали са от най-икономичната А-класа. При стереоуредбите и телевизорите, проверете дали могат да се изключват напълно, а не просто да са в „режим на изчакване”. В това състояние те изразходват до 40% от обичайното си електропотребление. Във Великобритания само телевизорите в stand-by режим изразходват електроенергия на стойност 75 млн. евро годишно. Избягвайте подаръци с батерии. Те са трудни за рециклиране, а предоставят енергия, която е далеч по-малка от употребената за производството им.

 

6. И накрая – не забравяйте да рециклирате опаковките. Запазената подаръчна хартия може да се използва отново, както преди години правеха бабите ни. В повечето български градове вече са разположени контейнери, в които може да се изхвърли почистено стъкло, метал, хартия и пластмаса.

 

Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. Основните тематични направления в работата на WWF Дунавско-Карпатска програма България са защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони.



Прочетено: 2866 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Мебелна Фабрика ДИЕЗ моите цветя pepi ПЕПИ Международен Семинар на фризьорите София Небе Есен Бургас, ФЛОРА 2009 козунак Весела Пролет на село аз
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development