Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Конкуренцията сваля цените на телефонните разговори



17 Декември 2006, Неделя


Автор: Burgas Info



След 8-месечни спорове и съдебни дела БТК, алтернативните фиксирани оператори и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) се споразумяха да свалят с до 30% цените на разговорите от фиксиран телефон.

КРС ще разреши на БТК да намали от 1 февруари леко някои от цените си. Телекомът настоява за това още от март, но досега комисията отхвърляше предложените по-ниски тарифи. В замяна БТК се отказва от делото, което води във ВАС срещу налаганите й от КРС цени на едро за свързване с останалите фиксирани оператори и приема да ги намали с 15% до 30%.
"В резултат на това фирмите от нашия бранш вече готвят нови тарифи, които са по-ниски от досегашните приблизително със същия процент, и ще ги въведат до 3-4 седмици", каза вчера пред "Сега" председателят на Сдружението за електронни комуникации Теодор Захов.
В организацията членуват почти всички алтернативни телекоми. Двата най-големи например - "СпектърНет" и "Орбител", и досега предлагат с до 40% по-ниски тарифи от тези на БТК. Минута градски разговор за абонат на "СпектърНет" струва 3.96 ст. с ДДС, а за "Орбител" - 4.2 ст. При БТК само започването на разговора струва 13.2 ст. и отделно се плащат по 1.8 ст. на всяка минута през деня и 0 ст. през нощта.
При междуградски и международни разговори също има доста големи разлики. Алтернативните оператори таксуват в момента междуградския разговор по 9.2-9.6 ст. на минута, а БТК - 12 ст. на минута плюс таксата от 13.2 ст. При разговорите с чужбина алтернативните оператори взимат най-много 13 ст. на минута, докато повечето тарифи на БТК са от порядъка на 25-36 ст.

Според Захов причината за внезапната развръзка на споровете е, че БТК и останалите телекоми са осъзнали, че ако продължават взаимно да се блокират, всичките им абонати ще преминат на мобилни телефони. Според последните данни на НСИ през 2005 г. 255 852, или 10.3% от фиксираните телефонни поста са били закрити. При домашните телефони отказалите се са 6.4%, но при бизнеса спадът е доста по-значителен - 29.1%.
От "Мобилтел" и "Глобул" коментираха вчера, че задаващото се поевтиняване при фиксираните разговори едва ли ще ги накара да преразгледат сериозно тарифите си. "Нека първо да видим в действие новите им цени", казаха от пресцентъра на "Мобилтел". Според PR-отдела на "Глобул" те не се притесняват от отлив на клиенти, защото за разлика от фиксираните оператори предлагат достатъчно разнообразни тарифи за всеки джоб.
Сега остава да се разреши друг голям спор - цената, която "Мобилтел" и "Глобул" налагат за обаждания от фиксиран на мобилен номер. Тя е 38 ст. без ДДС за 1 минута, но заедно с печалбата на БТК и данъка става 60 ст., което е изключително неизгодно за абонатите. За да се разреши този спор, трябва да се приеме новият Закон за електронните съобщения, който отлежава от месеци в парламента и все още е на второ четене в комисия.


Промени
С изключение на намаляването на таксата за нов телефон от 84 лв. на 24 лв. и 20% сваляне на цената на избрани международни разговори, поправките на тарифата на БТК от 1 февруари догодина са по-скоро символични, а за някои услуги има дори увеличение. Твърдата месечна такса за домашен телефон при стандартен план например от 12.60 лв. става 13.80 лв., а за бизнес пост - от 19.80 лв. на 21.60 лв. Досега в твърдата цена за този план влизаха 40 минути градски разговори, а от 1 февруари ще влизат 50 минути, които могат да се ползват и за междуградски разговори.
С новата тарифа БТК опростява начина, по който таксува междуградските разговори, като някои цени се вдигат. Досега например за разговори със селища до 100 км 1 минута струваше по 4.8 ст., а над 100 км - по 12 ст. плюс таксата от 13.2 ст. От 1 февруари се възприема една обща цена за цялата страна - 8.4 ст. плюс таксата за всеки разговор.



Прочетено: 2384 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Spirit of Burgas Конкурс прическа Бургас 2009 Рибарският пристан в Созопол Kapoto търговски център Фен приятелки Кукерски карнавал гр. Разлог 2015 - от Бутик Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development