Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

16,23% от страната в "Натура 2000"



28 Декември 2006, Четвъртък


Автор: Burgas Info



109 защитени зони за опазване на птиците или 16,23% от територията на страната, както и 15 на сто от територията или 196 зони за местообитанията ще бъдат включени в европейската екологична мрежа  НАТУРА 2000.
Това решиха лидерите на управляващата коалиция Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган и политическите ръководства на трите партии БСП, НДСВ и ДПС, които разгледаха обхвата на защитените зони, съобщава правителствената информационна служба.
Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров представи пред Политическия съвет на управляващата коалиция вариантите на обхвата на зоните за птиците и местообитанията, подготвени въз основа на решенията на Националния съвет по биологично разнообразие.
В страните от ЕС средният процент на защитени зони за местообитанията е 12%, а за птиците е 9,6 на сто.
Включването на съответни територии в НАТУРА 2000 не променя собствеността върху земи, гори и водни площи. Няма и изрични забрани за строителство или други видове дейности в местата по НАТУРА 2000. На проектите ще бъде правена специфична оценка на въздействието, което биха оказали върху опазвания в защитената зона вид. Предвижда се тази оценка да бъде етап в обхвата на екологичната оценка или ОВОС.
Списъкът със защитените зони за местообитанията ще бъде представен за съгласуване в Европейската комисия и едва след неговото одобрение ще започне обявяването на зоните по същия начин.
След решение на Министерския съвет, списъкът със защитените зони за птиците ще бъде обнародван в "Държавен вестник", а след това ще започне обявяването на всяка зона поотделно със заповед на министъра на околната среда и водите. В едномесечен срок от обявяването на проекта заинтересованите лица ще имат право да представят мотивирани писмени становища, възражения и предложения.
Министерството на околната среда и водите ще продължи разяснителната кампания за обхвата на защитените зони и дискусиите по темата.
Водещи принципи ще бъдат прозрачност и яснота на критериите при издаване на заповедите за защитените зони от министъра на околната среда и водите и висока степен на ангажираност на всички институции, имащи отношение към определянето на режима в защитените зони./econ.bg/



Прочетено: 2896 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
етюд 01 Кедрите Американски Кокили за Строители бункер спретната къщурка Хималаи Площад Тройката, Бургас Храм св.св. Кирил и Методий Spirit of Burgas Флора Бургас 2009 АЗ След баня
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development