Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Водят се преговори за строителство на терминали за контейнери на пристанищата в Бургас и Варна



16 Януари 2007, Вторник


Автор: Burgas Info



Министерството на транспорта преговаря с Японската банка за международно сътрудничество (JBIC) за предоставянето на заем за важния за развитието на нашата икономика инфраструктурен проект „Строителство на терминали за обработка на контейнери в Пристанище Бургас и Пристанище Варна". Министерският съвет одобри финансирането на проекта. Специалистите на транспортното ведомство използваха приетите Генерални планове на двете пристанища, направиха технико-икономическа обосновка, която беше изпратена чрез посолството на Япония до JBIC. Това ще бъде облекчен заем в йени, който се отпуска по линия на официалната помощ за развитие на Япония, съобщава информационният сайт на МТ.
С изграждането на контейнерните терминали се приключва един важен етап от развитието на пристанищата Варна и Бургас. Проектът „Строителство на терминал за обработка на контейнери в Пристанище Бургас-Запад и Пристанище Варна-Изток" е основна част от стратегията за развитие на интермодалния транспорт в страната. Без този проект се обезсмисля изграждането на Интермодалния терминал в София, който вече е в процедура на проектиране и подготовка за търг за изпълнител.
В предпроектна фаза на проучване е и Интермодалният терминал в Русе, който е част от интермодалната връзка с контейнерния и интермодален терминал в Пристанище Варна.
С тези проекти България изпълнява Европейската директива за екологичен транспорт, прехвърляйки контейнерните товари от автотранспорт на железопътен транспорт и кораб. Проектът ще има положително въздействие и върху железопътния транспорт в страната.

Липсата на морски контейнерни терминали има сериозно негативно въздействие върху цялата икономика на страната, влияе негативно на вноса, на износа и на конкурентноспособността на българските фирми. Проектът за контейнерните терминали в този смисъл е от национално значение.
За изпълнението на проекта няма да има нужда от отчуждителни процедури на частни терени.
При проекта "Строителство на терминал за обработка на контейнери в Пристанище Бургас-Запад и Пристанище Варна-Изток" не се очакват екологични проблеми. Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) до този момент е изготвяна и за двете пристанища през последните няколко години.
За проекта „Строителство на терминал за обработка на контейнери в Пристанище Бургас-Запад и Пристанище Варна-Изток" не е възможно да бъде осигурено финансиране от фондовете на ЕС.
Воденето на преговори с Японската банка за международно сътрудничество за финансиране на проекта през 2007 г. е от особена важност, за да бъде компенсирано забавянето на изграждането на контейнерни терминали през периода 2002-2006 година.

 

 

 



Прочетено: 2762 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Попрошайка воробей улична картина Конструкция Кедрите Конкур глазами зрителя приятелки Републиканска след ремонта паметникът на Руската армия Конкур глазами зрителя Флора Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development