Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Сирни заговезни е, прощаваме ви и да бъдем простени



18 Февруари 2007, Неделя


Автор: Burgas Info



Православната църква чества днес Неделя Сиропустна (Сирни заговезни). На този ден хората взаимното си искат и дават прошка. Празникът, свързан пряко с Великден, бележи началото на Великия пост, който продължава седем седмици.
Първата седмица от постите българите наричат "сирница", "сирни поклади" или "прошка", защото православната религия разрешава консумацията на масло, сирене и яйца.
"Сирната неделя" е наситена с богата обредност. Младите гостуват на своите възрастни родственици - родители, братя и сестри, побратими, кумове, кръстници. Те им целуват ръка и им искат прошка, защото вечерта, когато седнат около трапезата да заговяват, те трябва да са се помирили и опростили със своите роднини.
В някои краища на България навън се палят големи ритуални огньове, които се прескачат.
Много кукерски празници и тържества гонят зимата на този ден. В Бургас през целия ден кукери гонят злите сили от домовете в "Меден рудник".


Прочетено: 3860 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Камини CLAM Полет Флора Бургас 2009 Машините на Леонардо спретната къщурка Поглед от дрон аз pepi В очакване на жертвата Underground строителство Конструкция Конкур глазами зрителя
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development