Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Жителите на „Славейков” на бунт срещу „Кроношпан”



05 Март 2007, Понеделник


Автор: Burgas Info



Близо 80 бургазлии се включиха в подписка срещу системното замърсяване на въздуха от „Кроношпан България”, инициирана от СДС Бургас след сигнал на граждани. Най- голяма част от подписалите се са жители на к-с „Славейков”. Те недоволстват от системното обгазяване на въздуха и замърсяването на околната среда от дървопреработвателното предприятие.
Хората са подготвили протестно писмо до министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, отдел „Екология и контрол на околната среда” към община Бургас и  РИОСВ, в което настояват за спешни мерки от компетентните институции, мащабни и редовни проверки на предприятието и налагането на строги санкции на еко-замърсителя.
„В резултат на производствения процес на предприятието от комините му се изпускат в атмосферата пари, както и миризлив и замърсен с прах и сажди дим. Това често води до покриване на цялото предприятие и околността около него с бял и миризлив (на дървесина и лепило) облак. В зависимост от посоката и силата на вятъра, този облак плъзва към града. Постоянни приемници на замърсения от производствени отпадъци въздух са жителите на к-с ”Славейков”, който е в непосредствена близост.  Там не е възможно хората да проветрят жилищата си, нито да запазят чисто прането си - то пожълтява и е обсипано със сажди и жълтеникав прах”,  се казва в жалбата до СДС Бургас и писмото, което ще бъде изпратено до Джевдет Чакъров.
Бургазлии изразяват съмнения и относно контролните действия на РИОСВ Бургас. Те смятат, че дори и да са налагани глоби на предприятието, то те са нищожни и не отговарят на реалните му нарушения. В писмото още се казва, че не е ясна съдбата на новата пречиствателна инсталация въведена в експлоатация на 01.03.2006 год., тъй като замърсяването на въздуха от „Кроношпан” не само не е намаляло, но е почти ежедневно. Последният случай е от петък вечерта, когато след дъжда автомобилите и дърветата са били посипани със жълтеникав прах.
От СДС Бургас ще изпратят сигнала и подписката на жителите на „Славейков” до министъра на околната среда и водите. Сините ще настояват за бърз отговор и незабавни проверки в предприятието. При съмнения, че общинските или държавни екоинспектори прикриват истината за реалното замърсяване на въздуха от „Кроношпан”, СДС Бургас ще сезира и прокуратурата.



Прочетено: 2798 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
БСУ Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ Полет Кукерландия 2011, Ямбол Компасът на ул. лека вечер pepi горноезеровски циганин kss kupi dari Алуминиеви парапети Промоция
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development