Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

50 хил. лв. глоба за търговия с неразрешени лекарства



30 Март 2007, Петък


Автор: Burgas Info



 

С глоба от 25 000 до 50 000 лв. ще се наказва този, който произвежда, внася, продава, съхранява или предоставя за употреба в страната лекарствени продукти, които не са разрешени за  употреба. Това предвижда приетият окончателно на второ четене Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина.
Медицински специалисти, които произвеждат, продават или предоставят неразрешени за употреба лекарствени продукти, ще се лишават от право да упражняват професията за срок от 6 месеца до 2 години.
Глоба от 10 000 до 20 000 лв. ще се налага на този, който рекламира неразрешени за употреба лекарствени продукти, и им приписва или насочва към свойства, свързани с профилактика, диагностика или лечение на болести.
Предвижда се Позитивният лекарствен списък за 2008 г. да се изработи по реда на приетия закон, но да влезе в сила една година след влизането му в сила.
С глоба от 5 000 до 10 000 лева ще се наказва този, който извършва търговия на дребно с лекарствени продукти, без да има разрешение за това или работи в нарушение на издаденото му такова. Същата санкция ще се налага и на тези, които извършват търговия на дребно в аптека или дрогерия след прекратяване на действието на разрешението.
Държавата ще регулира цените на лекарствата, които се отпускат с рецепта, като ще им наложи пределни цени. Цените на лекарствата, които се плащат от Здравната каса, ще се сравняват с най-ниските в Европейския съюз, предвиждат още промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.
Ако аптеките продават лекарствата, изписвани с рецепта, на цена по-висока от пределната, това ще е незаконно, обясниха депутати от здравната комисия. А цената на лекарствата, заплащани изцяло или частично от Здравната каса, ще се регулира, като ще се избира най-ниската цена от страните в Евросъюза.
Очаква се, че с приетия закон, лекарствата ще поевтинеят. Няма да има разлика между цените на лекарствата, които се заплащат с публични средства и тези, които се продават в аптечната мрежа, обясни Донка Михайлова, член на здравната комисия в Народното събрание.
Само магистър фармацевтите, регистрирани по Търговския закон, ще имат право да откриват аптеки. Това предвиждат още промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.
Магистър-фармацевтите, които откриват аптека, трябва задължително да работят в нея. Те могат да ръководят само една аптека.
Според закона в населените места, в които няма открита аптека, регистрирана от магистър-фармацевт, право да откриват аптека ще имат и съответните общини чрез еднолично общинско дружество и след сключване на договор с магистър фармацевт.
Аптеките могат да предлагат хранителни добавки, без да се регистрират по реда на Закона за храните.
Депутатите забраниха продажбата на лекарства, отпускани по лекарско предписание, по Интернет.
Въвежда се забрана и за продажба на лекарства чрез автомати, освен на козметични и санитарно-хигиенни продукти./econ.bg/



Прочетено: 3378 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi Странджа Гората етюд 01 -1- Нощен Париж от Бутик Фен Барселона Летен театър Пресдтавяне на книгата Родът Сирекови евро 2008 Spirit of Burgas
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development