Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Нестинарски танци в подкрепа на Природен парк Странджа



25 Юни 2007, Понеделник


Автор: Burgas Info



 

Коалицията от 17 природозащитни организации „За да остане природа в България” ще пренесе в центъра на София ритуала, с който Странджа е най-известна - нестинарството. «В момента Върховният администативен съд решава съществуването на Природен парк Странджа - най-голямата защитена територия в България. За да можем да я защитим, ние искаме да я представим, като покажем една малка част от нея в София.

Една от най-големите атракции безспорно е „нестинарството” – обичай, пренесен през вековете и съхранен от странджанци. Малко софиянци могат да видят автентичния ритуал в с. Българи, който се чества всяка година на 3 юни - празникът на Св. св. Константин и Елена по старому. Затова нестинарите ще дойдат в София», обяснява Йорданка Динева от Българска фондация «Биоразнообразие».

Всеки ще може да усети вълшебството на нестинарските танци и „огъня на Странджа” пред фонтаните на НДК на 26 юни от 20.00 ч. Докато се подготвя жаравата, ще има автентични изпълнения на тъпан и гайда от сърцето на Странджа, както и на музиката на групата „Балканджи”.

Публиката ще може да се подпише в петицията в защита на Природен парк Странджа и да разбере кои са 140-те известни българи, които вече я подкрепиха.



Прочетено: 2142 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
моят изгрев Странджанска гора HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Театър за драма. опера и балет, Бургас. пепи моите цветя Лампа Spirit of Burgas Созопол Гъбките Ботева и Фердинандова Пролет преди листата
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development