Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ЧЕРНАТА КУТИЯ - един роман на Алек Попов, който всъщност е нещо като импресия за връзката баща-син-живот



Ключови думи:
31 Юли 2007, Вторник





Черната кутия на Алек Попов е бърза книга. Писана 4 години, тя се поема за половин денонощие, затваря се, захвърля се някъде и повече не можеш да я докоснеш, защото емоцията е достатъчнаа, та чак в повече.
Алек Попов е 5 или 6-то поколение интелигент, поразително приличащ като външност и духовно излъчване на баща си  и ... друг. както е приказката за краставицата - да си дойдем на думата. Професор Васил Попов, for pity in memorium, най-бляскавият български математик от поколениетои преки ученици на академик Сендов, световна класа. Васко, за колеги и студенти -  бохем,  музикант, математик, брилянтен ум, бърза мисъл - и всичко това пристигна някога е една черна кутия.
Няма успял и неуспял в тази книга, има спомен на познати, и недоумение от предателското изчезване на Големия. Яд, че си останал сам.
Справянето и несправянето са в еднаква пропорция в живота на всеки, просто стремежът е различен.
И ... май наистина книгата ни дойде в повече, затова, ето какво са писали нашите приятели от Черноморски Фар:

Четене на глас събра литературни фенове
Как и защо в романа “Черната кутия” израстват образите на успелия и неуспелия българин, доколко изнесените случки и събития са изтръгнати от авторови преживявания, чужбина ли е лакмусът, който проверява нашата същност, очаква ли се интерес от кинематографисти – на поредица от такива въпроси отговори писателят Алек Попов, с когото четящата публика край морето се разприказва миналия петък.
“Има в книгата биографичен елемент. Доста се проточи писането, трябваше да се отдалеча от чистата документалистика, за да заработи въображението. Защото това е функцията на литературата – да ни оттласне от реалността. Романът е изкуство на реализма, но аз съм запазил любовта си към трилъра”, разкри Алек Попов. Микс от черен хумор, ужас, мелодрама, реални факти и фикция има в “Черната кутия”, която прави вивисекция на едно съвременно българско семейство, раздирано на два континента.
Според Елица Дубарова, уредник на дом-музей “Петя Дубарова”, романът е атрактивен, модерен, кинематографичен, в него динамиката на действието допълва удоволствието от четене. Дали наистина това е така – публиката имаше възможност да провери, поне за кратко, като изслуша артистичния Стоян Памуков. Актьорът беше подбрал няколко епизода, разкриващи отношенията между главните герои, братята Нед и Анго.
“Няма криза в българската литература”, заключи критикът Йордан Ефтимов, като преобърна в позитивен план въпрос от публиката - защо нямаме автори от ранга на Мирча Картареску например.
Премиерата на “Черната кутия” е спирка от литературните четения, които “Хеликон” поде в жаркото лято. В четвъртък предстои среща с Искра Ангелова и Петър Волгин, поводът е техният словен експеримент “Обичам ли те?”.



Прочетено: 14217 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
св. Николай Чудотворец бургас Созопол лека вечер На лодката Фонтанът на Pepi Spirit of Burgas нощен бряг орел Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи Бургас-моста
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development