Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Част от таксите за “ Бургас – Александруполис” ще се заделят за Общината



08 Август 2007, Сряда





Асен Гагаузов и Румен Петков обсъдиха с бургаски общински съветници проекта за петролопровод “ Бургас – Александруполис”
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и министърът на вътрешните работи Румен Петков обсъдиха с представители на Общинския съвет в Бургас и зам.-кмета на града Венелин Тодоров проекта за изграждане на петролопровода “Бургас – Александруполис”, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.
Представителите на Комисията от Общинския съвет в Бургас за преговори за регионалното значение на проекта представиха пред двамата исканията на обществеността в Бургас и региона за защита на интересите на населението при проектирането, изграждането и експлоатацията на петролопровода.
Около три теми се обединиха представителите на държавната и на местната власт. Това са екологични гаранции и гаранции по сигурността при изграждане и експлоатация на съоръжението, разпределение на част от таксите, които ще се получават от транзита на суровия петрол и ангажиментите при строителството и експлоатацията да участват български фирми.
Министър Гагузов каза, че българската страна ще участва в целия процес по транзитирането на петрола от Русия, включително и в превоза, като дейностите ще се възлагат чрез търгове.
Той припомни, че Международната проектна компания ще бъде регистрирана в страна член на ЕС, но дъщерното за България дружество ще е регистрирано в Бургас, което означава, че в общината и за региона ще остават приходите от дейността на дъщерното дружество.
Представителите на общинския съвет в Бургас поставиха проблема с липсата на морски аварийно –спасителен отряд в Бургас.
Министър Гагаузов заяви, че пред обществеността в Бургас, пред екологични организации и журналисти ще бъдат представени подробно проектите за изграждане на буйовите терминали (разтоварването на тях става, след като танкерът е ограден и не се допускат разливи ) и припомни, че за строителството на съоръжението ще се използват най-модерените световни технологии.
Според министър Гагаузов възможно е част от транзитните такси, които ще получава България след старта на проекта – между 35 и 50 млн. долара годишно да се разпределят за Бургас и региона и средствата да се влагат в подобряване на инфраструктурата и екологията.
По Оперативна програма “Регионално развитие”, приоритет “Градско възстановяване” Бургас има възможност да защити и изпълни проекти на стойност 40 – 50 млн. евро за периода 2007 – 2013 г., припомни министърът и заедно с приходите от петролопровода, в региона могат да влязат сериозни инвестиции за инфраструктура и екологични проекти.
Министър Гагаузов съобщи, че след структурирането на Международната проектна компания и началото на строителството на тръбопровода в България държавата ще поеме ангажимента за изграждане на съпътстваща инфраструктура. Тежката строителна техника няма да повреди пътищата в региона и да застраши домовете и имотите на хората.
Министърът на вътрешните работи Румен Петков увери представителите на общинския съвет в Бургас, че сигурността на съоръжението ще е на много високо ниво. Имаме подписани споразумения за това с гръцките и руските власти, припомни министърът на вътрешните работи.



Прочетено: 22070 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
вместо сняг на Коледа pepi тошко парапетът до Гараж на село АЗ ПЕПИ Разоран двор, угар Бургас, ФЛОРА 2009 Графила 2009, Бургас тръби и инсталации
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development