Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Альоша идва



08 Август 2007, Сряда


Автор: В-к Компас



Героят от войната Алексей Скурлатов води руски туристи
Председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова се е срещнала в Новосибирск с бившия съветски воин Алексей Иванович Скурлатов, чийто образ е прототип на паметника на Альоша в Пловдив, и го е поканила да гостува в България, вероятно на български държавни разноски. Това съобщение разпрати до медиите пресслужбата на ДАТ във вторник, без да уточнява дали Крушкова е била по други задачи в Новосибирск или е отишла там специално да отправи тази покана. Кореспонденция на БНР от Русия осветли, че Крушкова е на обиколка в Сибир, за да подсили с личното си присъствие потока от сибиряци към българските курорти.
Руският гражданин Скурлатов е поканен да се включи в тържественото честване на 50-годишнината от откриването на паметника, “който дълги години беше символ на българо-руската дружба”, се казва още в разпратения до медиите текст. Тържествата са насрочени за ноември в Пловдив
През март т.г. Скурлатов навърши 85 години. Героят от Алтайския край е воювал от 1941 г. до 1946 г. Той отива на фронта през септември 1941 година, след това минава през България с войските на III украински фронт и се връща у дома през ноември 1946 година. Участвал е в Курската битка, служил е в 217-а танкова бригада и 234-ти артилерийски полк. Награждаван е многократно за проявена храброст.
Крушкова очевидно е забравила полемиките, които се водеха за съдбата на съветските паметници в България. И по-специално дали такива монументи като Паметникът на Съветската армия в Борисовата градина в София, или “Альоша”, възвисил се на едно от пловдивските тепета, трябва да продължават да стоят на мястото си или да бъдат демонтирани и преместени в музеи на открито, посветени на тоталитарното изкуство. Антикомунистическа истерия за събаряне на “Альоша” разтресе и Бургас, но бургазлии не желаят паметникът, който се е превърнал в символ на града, да бъде демонтиран.


Прочетено: 3315 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 ИЗКУПУВАМЕ Фирми : ЕООД, ООД, АД, ЕАД със Задължения + Освобождаваме от Солидарната Отговорност... pepta Следобедно кафе вечерен Бургас Ремонт носачи Казанлък КРАСИВИ И ПОЛЕЗНИ НЕЩА! флора 2008 Източнокатолическата черква Театър за драма. опера и балет, Бургас. Преминаването забранено!
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development