Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Канал ще свърже Вая с морето



17 Август 2007, Петък


Автор: от Румяна Емануилиду



Между езерото Вая и Черно море ще бъде изграден канал, целият район ще се преустрои. Това предвижда българско-холандски проект, който ще бъде реализиран съвместно от общините в Бургас и Хаагланден.

Езерото Вая e свързано с Черно море посредством тясна ивица. С течение на годините във водната площ се е създало естествено равновесие с изключителни условия за обитаване от редки водни животински видове, а така също и ценна водна растителност. Прилежащата на канала територия е до голяма степен урбанизирана. Тук има множество с фирмени площадки, спортни терени и жилищни постройки. Там се намира и морското училище. В една част тя граничи с пристанището на Бургас. Самата водна връзка с морето минава през различни застроени терени и буйна, неподдържана с години растителност. Според специалистите това е пречка от брега да се вижда водното огледало и не допринася за оптималното използване на естествения канал към морето. Той е пълен с отпадъци, изхвърляни незаконно. Чистен е неколкократно, но без дългосрочен ефект. При обилни валежи терените около канала и езерото често се наводняват, се казва в констатациите при разработването на идейния проект.

Това, което проектът предвижда да се направи, е да се подобри трайно течението на канала, да се предотвратят наводненията и да се вземат мерки срещу замърсяването. В същото време е предвидено препроектиране и благоустрояване на прилежащите фирмени терени. Възможно е в следващите етапи да възникне необходимост от освобождаването на допълнителни площи и да се търсят споразумения със собственици на прилежащи терени, смятат от местната общинска администрация.

Инициативата е част от проект със заглавие "Нови управленски стратегии и форми на сътрудничество като инструмент в българско-холандския подход при решаване на проблемите по управление на водите в Бургас". За осъществяването му ще се търсят финансови средства от холандски инвеститори и структурните фондове на ЕС. Асоциирани партньори в проекта са пристанище Бургас, РИОСВ - Бургас, "Бургасбус", Байсенова дирекция за Черноморския район, местният филиал на Българското дружество за защита на птиците и Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов.

Официалното споразумение между двете общини за изпълнение на проекта ще бъде подписано през септември.


Прочетено: 3924 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Стара къща на ул. Ремонт носачи Казанлък Pink For Sale жици край пътя Созопол Конкурс прическа Бургас 2009 морето в началото на новата година Бургаска къша Лампа GRAPHILLA 2009, Бургас На Вая pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development