Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Паметникът на Св. Николай Чудотворец - един от новите символи на Бургас



Ключови думи:
21 Септември 2007, Петък


Автор: ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ КОМПАС



Община -Бургас продължава традицията за съхраняване и изграждане на паметници-символи на нашия град. В средата на октомври ще бъде официално открит паметникът на покровителя на морския ни град Св. Николай Чудотворец в центъра на Бургас, на мястото на Старите хали.
Вчера кметът Йоан Костадинов лично посети обекта, за да се запознае докъде е стигнала реализацията на проекта.
До момента е изграден постаментът,, предстои да се монтира и релефното изображение на светеца. Паметникът ще представлява икона на Св. Николай Чудотворец, изображението ще се вижда и от двете страни.
Автор на проекта е скулпторът Иван Бахчеванов.
Кметът на Бургас Йоан Костадинов заяви, че идеята е да се направи паметник на покровителя на Бургас Св. Николай Чудотворец, покровител и на рибари, търговци, моряци. “Мисля, че това ще бъде един от новите символи на нашия град. Надявам се до средата на октомври да бъде завършен, за да му се радваме всички”-допълни кметът Костадинов.
Средставата за реализацията на проекта са 59 хиляди лева и са заложени в строителната програма на Общината, гласувана от Общинския съвет. Йоан Костадинов се учуди, че с малко средства се изгражда един впечатляващ постамент.
През последните години Община- Бургас инвестира доста средства в облагородяването на градската среда и развитието на културата и духовното наследство на бургазлии.
“Ние сме бургазлии и трябва да поддържаме самочувствието на гражданите и бургаския характер. Затова създадохме символи на нашия град”-допълни кметът Костадинов.
В Бургас предстои да бъдат открити още два паметника. Това са войнишкият паметник и паметникът на моряка, който се строи в морската градина. Той ще се изгради на ската към мостика и всички кораби, които влизат в залива, ще го виждат отдалеч.
На обновения площад на мястото на Старите хали е изграден и Туристически информационен център, който функционира от юни, но предстои неговото официално откриване през следващите дни. Вчера кметът Йоан Костадинов посети и центъра, където се запозна с неговата дейност. През центъра ежедневно минават гости и туристи на Бургас, които се запознават с културните и природни забележителности на града и региона, както и с развлеченията и местата за отдих. Кметът каза, че скоро в списъка на културните забележителности ще се прибавят и новите символи на Бургас.


Прочетено: 3381 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Извилистая жизнь дерева пътят за никъде ЛОНДОН жажда за светлина Есен Кой си изгуби мидите? Кукерски карнавал гр. Разлог 2015 Паметник на незнайния войн полети и пристани 01 pepi Пречиствател на въздух за стая с термометър Sunrise
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development