Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

БУРГАС - Цели и приоритети на кандидат-кметовете



05 Октомври 2007, Петък


Автор: Милена костова



Според изнесените данни от ОИК Бургас, 47 партии и коалиции и 7 инициативни комитета са регистрирани за участието в местните избори на 28 октомври. Кандидатите за кметове са 11:


  1. Димитър Николов – издигнат от ГЕРБ и подкрепен от СДС, ДСБ, Движение "Гергьовден", БГК, СЕК, Женско сдружение "Самосъзание, движение "Нашия град" и ПД "Социалдемократи”.

  2. Йоан Костадинов – Инициативен комитет 

  3. Ваклин Стойновски – Коалиция "Ваклин Стойновски за БУРГАС

  4. Валери Симеонов – “Атака”

  5. Румен Ангелов – ССД.

  6. Стоян Желязков – “Общество за нова България”

  7. Мария Инджова – НДСВ

  8. Ивайло Дражев – предизборна коалиция “Роден край”

  9. Георги Дражев – Съюз на патриотичните сили “Защита”

  10. Найден Милков – коалиция “Възраждане”

  11. Андрей Ердев – партия “Либерали”


Според проучването на МБМД, проведено между 22 и 26 септември, с най-голяма подкрепа е Димитър Николов с 34,4 %, следван от Йоан Костадинов с 13 %, Ваклин Стойновски с 12,6 % и Валери Симеонов 12,1 %. Може да се прогнозира, че това ще бъдат и основните участници в местния вот.

Трябва да се вземе предвид, че когато е провеждано изследването не са били представени всички кандидатури. Разгръщането на предизборните кампании ще даде по-ясна представа за обществените нагласи в Бургас. В същото време от значение остават инициативите, предприети от предизборните щабове и политическите програми на всеки един кандидат.

Предизборният щаб на Йоан Костадинов издигна мотото “Силата на опита”. Залагайки на постигнатото през последните три мандата, кандидатът на БСП предлага и три ясно определени социално-икономически цели - инфраструктура, образование и здравеопазване. Инфраструктурата като първостепенен приоритет е насочена към спечелване на подкрепата на бизнес-средите в града, докато образованието и здравеопазването отразяват актуални обществени проблеми от национално значение. Чрез тези цели програмата на БСП и Йоан Костадинов е насочена към широк кръг избиратели, предлагайки решение на най-неотложните проблеми без да подценява нито средната класа, нито бизнес предприемачите в града. По този начин се търси равновесие между необходимостта от икономическо развитие и социална отговорност.

Предизборната програма на Димитър Николов е значително по-обширна. Включени са всички социално-политически сфери: здравеопазване, ред и сигурност, култура, екология, туризъм, образования и спорт, община и прозрачност. Така се акцентира върху цялостното управление, в дългосрочен план, без да се дава предимство на един или друг проблем, тъй като развитието на града е свързано с подобряването на всеки един аспект от обществения живот. Затова в програмата влизат и всички квартали на града, както и селищата, намиращи се на територията на общината. Създава се подробна схема на едно планирано управление с точни цели и ясни приоритети. В този смисъл политическата програма на Димитър Николов допълва слогана на кампанията – “Да” Николов. Друга позитивна черта е общата подкрепа на десните партии: ГЕРБ, СДС, ДСБ, Движение "Гергьовден", БГК, СЕК, Женско сдружение "Самосъзание, движение "Нашия град" и ПД "Социалдемократи". За разлика от София и Варна, в Бургас водещите десни партии (ГЕРБ, СДС и ДСБ) успяват да се обединят зад една кандидатура.

Социологическите проучвания представят Ваклин Стойновски като една от кандидатурите с най-големи шансове за участие на втория тур на местните избори. Според информацията изнесена в медиите до този момент, програмата на коалиция “Ваклин Стойновски за Бургас” включва седем точки за развитието на града. Тук, както и в програмата на Йоан Костадинов, поставените приоритети са по-малко, но с точно определени цели – бизнес, инфраструктура и екология. Политическата програма е насочена към представителите на средния и едрия бизнес, без да се включват социални аспекти. Залага се на визията за един модерен Бургас като бизнес център на Черноморието с развита инфраструктура, без да се нарушава екологичното равновесие в региона.

Валери Симеонов е кандидата на партия “Атака”. Основна цел е “да спаси Бургас от корупцията и “мафиотизираното” управление”. За разлика от другите кандидати Валери Симеонов използва силен емоционален подход за привличане на избиратели. Това личи и от издигнатите приоритети: подобряване на инфраструктурата на града и промяна на управленския модел на община Бургас. Първият е прагматичен и насочен към ясно разпознаваема цел, която ще има определени благоприятни последици за развитието на града. Вторият приоритет е насочен към сетивните възприятия на гражданите. Смяната на лошото управление чрез премахването на корупцията и сивата икономика. Негативният елемент в тези послания е, че не се дава реална алтернатива на досегашното управление. Не се дава отговор на въпроса след изпълняването на приоритетите как ще бъде управляван градът и каква ще бъде посоката на развитие. Другите кандидат-кметове дават точни параметри на политиката, която ще следват и конкретни стъпки за нейното изпълнение, критикувайки досегашното управление, но без да го отричат. В програмата на “Атака” се залага на моралните измерения на политическото управление. Може да се каже, че това е и главната причина тя да привлича недоволните и разочаровани избиратели, които искат радикална промяна.



Прочетено: 4109 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкур глазами зрителя Община Бургас Велодорожка Цветы луговые Община Бургас димитров ден Созопол Великденско яйце БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Бургас-моста хотел приморец Художник
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development