Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Незрящи правят изложба за Деня на Белия бастун



17 Октомври 2007, Сряда


Автор: Автор: Станислава КОДЕВА, Черноморкси Фар.



Хора със зрителни проблеми от Бургас подредиха снощи изложба по случай празника си- Деня на Белия бастун. В изложбата те показват изработени собственоръчно дърворезба, плетива и картини. Шефката на първичната съюзна организация на слепите организира концерт, на който участват незрящи деца от специализираното училище във Варна и ромски състав от Средец.

      През 1964 година на 15 октомври американският президент Джонсън е подарил на незрящите в Америка дълги бели бастуни, което е станало началото за системните им тренировки в ориентиране и мобилност. Белият бастун е приет и като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света. Той е признат и като знак за тежко зрително увреждане и като символ за самостоятелността на хората без зрение. Той не само сигнализира на останалите хора за липсата на зрение у неговите носители, но засега е и най-надеждното помощно средство за ориентиране и придвижване на незрящите в пространството.

      Посредством него, прилагайки определени похвати, невиждащите получават по тактилно-двигателен път информация за обстановката по своите маршрути и преодоляват една от най-тежките последици на слепотата – силно намалената способност за ориентиране и придвижване в пространството.

 



Прочетено: 3207 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Елена 1 Пристанище Приморско ЛЯТНА ЗАНИМАЛНЯ-ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ Пресдтавяне на книгата Родът Сирекови Колоски на белом фоне Най-тъжната ми снимка... Руски паметник, Бургас Подводен свят хубава вечер КАМЕРА Spirit of Burgas
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development