Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Всички български училища разполагат с компютърни зали



Ключови думи:
01 Ноември 2007, Четвъртък


Автор: actualno.com



"В последните 4 години Министерството на образованието и науката успя на 100% да покрие българските училища с компютърни зали, като в някои от тях има и по два кабинета." Това съобщи зам.-министърът на образованието Кирчо Атанасов по време на образователния форум в рамките на БАИТ Експо 2007.

Атанасов уточни, че вече 98% от българските училища имат високоскоростен интернет. 100 000 учители в последните две години са преминали през обучение по информационни технологии, главно преподаватели от другите специалности. Целта е била да могат да се образоват по отношение на информационните технологии, за да могат по-пълноценно да ги използват по своите предмети.

По време на обучението по идея на министерството се внедрява и система, в която тези учители да продължават обучението си от преподавателите по информационни технологии, включително и от учениците, които са по-подготвени от тях в тази област.

"В тези две години министерството създаде и образователен портал по всички предмети. Без да променя програмата, МОН въведе и задължително часове по информационни технологии още от 5 клас, защото преценихме, че ако обучението започне от 9 или 10 клас, както беше досега, ще бъде смешно и нелепо за юношите, които вече са напреднали в тази област", посочи Атанасов.

Зам.-министърът отбеляза, че информационните технологии дават неограничени възможности преподаването да бъде по-интересно и атрактивно за младите хора, а не да бъде стеснено в еднотипно преподаване, както е било досега. То дава и възможности за индивидуален подход при всеки един ученик, а не по-талантливите и по-знаещи деца да бъдат усреднявани в монотонния тип преподаване, затворен в класната стая.

Любомир Димитров, член на УС на БАИТ, която е инициатор на международната конференция "Внедряване на информационните технологии в образованието", каза, че като човек от бизнеса оценява недобрата подготовка на българските ученици не само в информационните технологии, но и по другите специалности и това създава големи проблеми по отношение на кадрите.

Той допълни, че много често бизнесът е принуден във фирмите си да обучава студенти още от 1 курс, за да могат да бъдат подготвени по начин, по който училището и университетът не може да им осигури.

В тази връзка той заяви, че е необходима по-добра работа с МОН и стратегията на министерството за обучението по информационни технологии да придобие вид на проект с ясни финансови ресурси, финансова реализация и очаквани резултати.

"Конференцията, която се провежда в рамките на най-големия форум у нас за ИТ, за съжаление е посетена от много малко преподаватели. Присъстват предимно ученици от горните класове, което показва и отношението на учителите към модернизацията в образованието", коментира Любомир Димитров.

На конференцията присъстват и Ванеса Питард, директор в Британската агенция за информационно-комуникативни технологии в образованието, която ще изнесе презентация за ефективното интегриране на ИТ технологиите в преподаването в училищната система на Великобритания. В основата на презентацията е комуникацията между учител и ученик, тъй като и във Великобритания са наясно, че много често учениците са по-образовани и знаещи в тази област от преподавателите си.



Прочетено: 3481 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Жреци на музите 2009 орел етюд 01 ФАРА НА АХЕЛОЙ Художник Pepi Старите бургазлии разказват pepi Черноморец Бургас Приятели
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development