Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Архитектите са против превръщането на хотел "България" в търговски център



03 Ноември 2007, Събота


Автор: actualno.com



"Няма вариант, при който Националният институт за паметници на културата да съгласува разширяване на хотел "България"".

Това заяви директорът на института Георги Угринов по повод информацията, че инвеститорът "Гранд Хотел България", част от Би Ти Дивелъпмънт Сървисис, планира да го превърне в търговски център.

"Сградата е паметник на културата с национално значение и абсолютно всички работни проекти на инвеститора трябва да бъдат одобрени от института. До момента обаче няма постъпил проект", обясни Угринов.

Въпреки това той уточни, че има много случаи, при които без съгласуване с института започва строителство и преструктуриране на сгради и след това спирането на дейностите е много трудно.

В случая с хотел "България" не могат да се допуснат никакви мерки по преструктурирането му, защото той е национален паметник от много висок клас.

"Ако въпреки всичко започне разширяване на хотела, може да се стигне и до прокуратура", каза Угринов.

От Съюза на архитектите са изпратили декларация до президента, премиера, министрите на културата и на регионалното развитие, до Столична община и до инвеститора, в която се обявяват категорично против плановете за разширяването на хотела.

Сградата е построена през 30-те години на миналия век по проект на изтъкнатите български архитекти Станчо Белковски и Иван Данчов и е обявена за паметник на културата от национално значение.

Трябва да бъдат пресечени намеренията за физическото разрушаване и фактическата подмяна на сградата на хотел "България", пишат архитектите.

"Идеята да бъде преструктурирана сградата е криминално престъпление, защото тя е една от емблемите на столицата", заяви арх. Константин Бояджиев.

В София има някои сгради, които ако бяха построени в други европейски столици, щяха да бъдат в учебниците по архитектура, а не да се правят планове за разрушаването им, отбеляза арх. Танко Серафимов и за пример посочи освен хотел "България" сградата на БНБ, тази на Биологическия факултет на Софийския университет и разрушените вече ресторант "Ропотамо" и сладкарница "Фея".

Той добави, че трябва да се защити архитектурното наследство, защото в противен случай утре можем да видим, че някой надстроява и сградата на Софийския университет.



Прочетено: 3192 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
аз Предлагаме инкубатори за люпене на яйца Море,земя, въздух Miss Sixty флора 2008 Конкурс прическа Бургас 2009 Мото клуб Красимир Балъков Катедрала в Париж от Бутик Международен Семинар на фризьорите София singing in the rain :))) Александропулис, Гърция - юни.2007
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development