Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бумът на пазара на бизнес имоти не е свършил22 Ноември 2007, Четвъртък

Бумът на пазара на бизнес имоти в България определено не е отминал, каза Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers България, на открития днес Десети икономически форум на страните членки на Централноевропейската инициатива, провеждан с медийното партньорство на Investor.bg.
По думите му силното търсене, ниските нива на незаетост, големият обем предстоящи проекти и ограничената наличност водят до извода, че пазарът е далеч от насищане.
Очевидно кредитната криза не засегна българския пазар и това няма да стане, защото основите на пазара са стабилни, каза Гаров.
Основен фактор за ръста на пазара е и относително ограниченото предлагане на бизнес площи в България в сравнение със Западна Европа.
По думите на Гаров в България, както и в останалите страни от Югоизточна Европа, на глава от населението се пада по по-малко от 1 кв. м офис площ, спрямо средно над 3,5 кв. м за Западна. В България има 606 хил. кв. м офиси, като за 2007 г. се очаква да бъдат абсорбирани около 120 хил. спрямо 100 хил. за миналата година. Нивото на незаетост към момента е 5,1%, наемните нива варират между 12 и 26 евро/кв. м, сочат данните на Colliers.
При търговските площи нивото на незаетост е 0%, като предлагането е значително по-малко от това в сравними градове в региона. В страната вече навлизат и нови формати търговски площи, например от типа “box”, каза Гаров.
Що се отнася до логистичните площи, в София има 1,2 млн. кв. м, във Варна – 300 хил., в Пловдив – 450 хил. Нивото на незаетост е 8,5%.
Относно цените на земята Гаров коментира, че високите цени могат да функционират като филтър за сериозните инвеститори и на практика не могат да спрат реалните проекти.
В офис сегмента новото строителство няма да успее да навакса на търсенето и затова може да станем свидетели на известно движение нагоре при наемните нива, прогнозира Гаров. При индустриалните площи обаче може да се очаква и спад на наемите заради по-голямото предлагане, каза той за Investor.bg.
Очакват спад в броя на сделките с имоти
Тази година няма да бъде достигнат административният пик на броя сделки с имоти, регистриран през миналата година, каза Страхил Иванов, управител на агенция за имоти Явлена, по време на провеждания в момента Десети икономически форум на страните членки на Централноевропейската инициатива. Медиен партньор на форума е Investor.bg.
„През 2006 г. бяха реализирани над 311 хил. сделки, докато за тази очакваме те да бъдат около 292 хил.“, посочи Иванов. Става въпрос за официално обявените сделки, сключени при нотариус и регистрирани в Агенцията по вписвания, подчерта той.
За 2008 г. Страхил Иванов прогнозира запазване на броя сделки на нивото от тази година.
От 2001 г. до 2007 г. има 327% ръст на цените на имоти, обобщи Иванов. След 2001 г. на пазара се появиха редица нови продукти и услуги, сред които ваканционни имоти от типа “втори дом”, комплекси от затворен тип, търговски центрове (молове), комплексно застрояване и управление на имоти, коментира тенденциите на пазара той.
От 1999 г. до 2006 г. има 10 пъти ръст на чуждестранните инвестиции в строителството спрямо 7,2 пъти общо повишение на чуждестранните инвестиции.
Евентуалните фактори, които биха могли да спъват развитието на пазара, са ръстът на лошите кредити, увеличение на лихвените проценти, намаление на обема кредити, отрицателен прираст на населението и други, посочи Иванов.

http://www.factor-bs.com/newsSingle.php?article=1737
Прочетено: 2427 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
3 Подводен свят отбор Пристанище Приморско ahtopol Тройно дестилирана украинска водка Пристанище Созопол Конкурс прическа Бургас 2009 Секс шоп в град Бургас, многообразие на еротика.. КРАСИВИ И ПОЛЕЗНИ НЕЩА! Кавказка иглика Конкурс прическа Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development