Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Арх. Петко Йовчев: Европа даде висока оценка на родната архитектура. Бургаска фирма спечели конкурса за изграждане на градоустройствен план на градаКлючови думи:
25 Ноември 2007, Неделя

Камарата на архитектите в България отбеляза 70-годишнината си

Налага се нов стил в архитектурата, който след време най-вероятно потомците ни ще наричат еклектично-технологичен. Така смята председателят на Камарата на архитектите в България Петко Йовчев в отговор на въпрос на "Фактор"   по време на тържественото честване на 70-годишнината на съсловната организация в Националния археологически музей в София. Според арх. Йовчев много малко са страните в света, които имат подобна история, с която могат да се гордеят.
Педро Гильерме - член на Изпълнителния съвет на Съвета на архитектите   в Европа, пристигнал специално за тържественото събитие, даде висока оценка на съвременната българска архитектурна мисъл. Да отбележат празника в отеснялата зала на археологическия музей бяха дошли много съсловни творци от цялата страна, както и гости от архитектурни камари и сродни организации от Австрия, Германия, Словакия, Гърция, Турция и Португалия, представители на изпълнителната и законодателната власт, утвърдени авторитети от различни области на културата, изкуството, икономиката и политиката.
По решение на Управителния съвет с почетно членство за приноса им във възстановяването на камарата бяха удостоени нейните председатели от 1991 до 2003 г. Яким Петров, Димитър Кръстев, Стефан Беязов, Огнян Симеонов, Розина Червенкова и Атанас Тосев.
Инженерно-архитектната камара е учредена на 7 октомври 1937 г. с наредба-закон на правителството, публикувана в ДВ, бр. 221 от 1937 г. През 1991 г. се провежда учредително събрание, на което се възстановява дейността на Камарата на архитектите в България като наследник и продължител на идеите и дейността на камарата от 1937 г. През 2003 г. Народното събрание приема специален Закон за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране, с който се учредява Камара на архитектите, която приема наименованието, активите и пасивите на камарата от 1991 г. Сега в Камарата членуват над 2800 архитекти.

Пълният текст:
http://www.factor-bs.com/newsSingle.php?article=1775


Прочетено: 3154 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
2
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 
2
Hajer
14.06.2012 15:55
0
A piece of erduiiton unlike any other!
1
mr. White
03.05.2009 04:50
0
На провелото се на 29 и 30 април 2009 година в гр. Велико Търново VII Общо събрание на Kамарата на Архитектите в България (КАБ), беше поискана оставката на арх. Петко Йовчев - председател на КАБ. От страх да не загуби поста, той закри заседанието, като не даде възможност да се проведе гласуване. С обвинения към всички свои колеги,че му готвят заговор арх. Йовчев остана неразбран в желанието си да обясни как демокрацията е диктатура на малцинството над мнозинството.
Заплашвайки свой колега с дисциплинарно производство заради думите, че е превърнал КАБ в ЕТ "ПЕТКО ЙОВЧЕВ" той неуспешно се помъчи да прекрати критиката от страна на колегията.Обвиненията срещу него бяха за липса на каквато и да е дейност на КАБ в защита на общите интереси,липса на прозрачност при разходване на публичните средства на КАБ, сключване на договори при конфликт на интереси и взимане на еднолични решения от името на КАБ без дискусия в разрез с мнението на мнозинството


Снимки от Бургас
Добави снимка
Международен Семинар на фризьорите София Бургас и Леонардо Кокили за Строители и Атракции Лампа Духовности pepi ahtopol созопол Списание Влъхвите Стилът на знаменитостите Декабрь 2017 года Зеленина в Странджа
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development