Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

"Хеликон" отбеляза 15-годишен юбилей



Ключови думи:
26 Ноември 2007, Понеделник





На 22 ноември верига книжарници "Хеликон" отбеляза своя 15-и рожден ден на пищен купон в Археологическия музей в София.
"Хеликон" е дух и кауза, останалото е статистика. Ако си позволим да перефразираме поета, дух, който ние сме му вдъхнали и в същото време сме проникнати от него. И кауза, за която едва ли не можем да умрем. Мисля, че това определя успеха на "Хеликон" и това го прави труден за копиране... Каквото и да се случи оттук нататък с "Хеликон", следата която той остави във формирането на този пазар ще е трайна. Нещо повече, лаская се да мисля, че нещо и от духа му ще остане. За да има равновесие между двете начала на книгата, която тя носи като стока, и като културен продукт" - това са част от думите на Гинка Панайотова при откриването на вечерта. Съпругът й и съосновател на най-голямата верига книжарници у нас Данчо Панайотов благодари на всички присъстващи и на всички допринесли за случването на "Хеликон". За доброто настроение се грижеха студенти по актьорско майсторство от класа на проф. Стефан Данаилов и група "Седем". Всъщност театралите и рок групата определено бяха неуместни на такъв купон, събрал хора на словото, които все пак предпочитаха да говорят помежду си, а не да гледат сценки. Но "Хеликон" тепърва имат да се учат как се правят купони. Що се отнася до това как се продават книги - демонстрирали са, че знаят и могат.

Преди 15 години в Бургас отваря врати първата книжарница "Хеликон", с двама души работещи в нея. Днес са 14 книжарниците, пръснати из цялата страна, с над 100 човека пресонал. Включително и най-голямата в страната - "Хеликон-Витоша" в София. Плюс една виртуална, в интернет. Плюс внушителен книжен център. Всички предлагащи над 15 000 заглавия на български.

Веригата е носител на много награди, най-впечатляваща от които е Националната награда "Христо Г. Данов", дори и само за това че "Хеликон" я получава два пъти. Но освен да получава, веригата книжарници и дава - едно от най-престижните отличия сред пишещите е наградата за нова българска художествена проза "Хеликон", създадена през 2002 г.

Като самостоятелна културна институция се утвърди и Литературното кафене "Хеликон", водено от Йордан Ефтимов.

Дневно от "Хеликон" излизат средно по 2 300 книги. За последните 10 години от книжарниците "Хеликон" са излезли 6 000 000 фирмени торбички с книги. И т.н., и т.н. Много са статистиките, но най-важното са духа и каузата.

Въпреки, че тържеството беше в Археологическия музей, именно "Хеликон" най-убедително показва, че мястото на книгите все още не е в музеите, а в книжарниците и оттам - сред хората.

Честит празник!


Мартин Митов, Словото



Прочетено: 3873 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Строители на съвременна България Довиждане, лято! Бургаският кей pepi Пролет на село Момчета Бургаският кей Жреци на музите 2009 Бургас и Леонардо вечерен Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development