Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Нов устройствен план на Бургас. Градът ни става мегаполис или .... колкото повече толкова повече



Ключови думи:
06 Декември 2007, Четвъртък





Представиха екипа, който ще проектира нов Общ устройствен план на Бургас. На 4.Ноември в 11:00 ч в Капитанска зала на Интерхотел България бяха представени фирмата и екипа, които спечелиха конкурса за изграждане на общ устройствен план(ОУП) на Бургас . Ръководител на екипа е арх. Петко Йовчев.
Планът ще бъде готов до година и половина, а първите ограничители, каквото и да значи това,  ще са известни до м. април.
Осъзнат гъдел за бургазлии е фактът, че бургаската фирма Атика R5 спечели конкурса на Общината за проектиране и така градът ни единствен ще има Общ Устройствен план, с автор местен екип. Във всички останали конкурси на морските общини столичните проектантски бюра и екипи елиминираха местната конкуренция.
“Центърът на Бургас вече се е изпълнил. Бургас е голям град, но не е бил проектиран за такъв. От тук идват всичките проблеми. Капацитетът е за 80 хиляди души, а в момента населението в него наброява 300 хил. Морски град сме, но не сме отворени към морето. Да бъдем отворени към морето ще бъде една от основните задачи на проекта, който ще реализираме в няколко стъпки”, обясни арх.Йовчев. Морската градина ще остане непокътната и ще има стремеж към създаване на нови паркове. Градът ще има част с високо строителство, но този квартал със сигурност няма да е в Морската.
Сегашният устройствен план на града е разработен през 1984 г.
Бургас стана тесен за бургазлии, особено в централната му част. Временни и частични мерки без ясна стратегия не биха решили този проблем.
Центърът на Бургас по всяка вероятност ще бъде изместен към действителното му геометрично място. Това е правено вече няколко пъти по естествен път в по-далечното минало, съобразено с тенденциите в промяната на населението и неговата активност.  Създаването на нов ОУП на Бургас ще ориентира инвеститорите в идеята на бургазлии за териториалното развитие. Бизнесът ще бъде наясно къде какво може да се строи за в бъдеще.

ОУП ще бъде разработен с виждане за период между 30 и 40 години. Съобразено с това, реалното проектиране ще се предхожда от анкети сред бургазлии на възраст между 25-40, години. Те ще покажат реалната нагласа и желания на жителите на града, както и отношението им към основните идеи, които екипът предвижда да заложи в ОУП. Анкетата ще започне до месец.

В ОУП ще бъде заложено много повече от това, което се очаква. Развитието на град Бургас е елемент от развитието на Южното Черноморие. Тенденцията на намаляване на разстоянието между населените места на юг от Елените, изместването на  табелите, посочващи края на крайморските селища, както се случи с Поморие и Созопол,  изисква ясна стратегия и нов ъгъл на предвиждане. Вече е готов градоустройствения план на Крайморие, чийто автор е екипът на същата фирма. Според архитектите рибарското селище Ченгене скеле би следвало да продължи да съществува, но ще има промени. Принципно скоростта зависи от големината и посоката на вектора на първата производна в точката на допиране, а повърхнината на бъдещето е доста нагъната.

Това последното вече беше в наш стил. И понеже  целта на екип Ни пък е Повече Внимание на Човеците, то следва кратка справка и нахвърлени мисли за хората, коментирани групово по-горе. Де факто през цялото време требе да е ясно, че става въпрос за два екипа - този на архитектурното студио и този на привлечените консултанти, котио в смисъла на оспорването на думата Екип са в колаборация:

Съставът е логичен и в голяма степен определя успеха на мегапроект, какъвто предполагаме, че ще се получи във времето и пространството, казано с терминологията на материалистичния прагматизъм, какъвто единствено съществува.

Справка

Фирма Атика R5 притежа редица международни сертификати. Служители на фирмата многократно са печелили конкурси и награди. Автори са на авангардни проекти.

Ръководител на екипа е арх. Петко Йовчев, известен с фразата "Въпреки зависимостта си от морето Бургас е загубил морския си облик" и вече с шанс да промени това. Председател на Камара на архитектите в България (КАБ). Words fail to us. Перде с мега идеи, които успешно реализира, като при необходимост успява да убеди подходящите хора да го подкрепят. Изключително успешна тактика 3W+H.

Консултантите:
Александър Александров е мениджър от българска страна на проекта за разширение на пристанище Бургас на консултантската фирма Pacific Consultants International – Tokyo, която вече осем години работи по проекта. Опитен експерт по управление на пристанищни и железопътни структури, прогнозиране на трафика, финансови и икономически анализи на инвестиционни инициативи. От 13 години е управител в "Дисконт консулт" ООД. Бил е член на съвета на директорите  на Интерпред, на КЗУ - София, зам.-кмет по транспорта на София, в периода 1991-1992 г.  е министър на транспорта на България. Пишман бургазлия, но се надяваме още ред години да остане в Бургас, защото дава особен цвят на ежедневието.

Кирил Петров - е д-р по икономика, специалист по маркетинг, преподавател  в ТУ „ Проф. д-р Асен Златаров” и във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий”, един от водещите специалисти по маркетинг. Вече създаде школа. Ако искате акъл - обърнете се към него. Киро знае как. Знае и възможните отговори на въпроса "А трябва ли?".

Арх. Константин Коцев е привлечен за главен консултант. Арх. Коцев е бил главен архитект на предходния устройствен план на града. По този начин ще се декларира категоричната връзка между разработките преди и сега, но съобразени с новите икономически условия.

Илко Бонев, Цоня Дражева, Соня Енилова, Любо Профиров, са също в екипа.

Изнамерихме интересно интервюта, но ще ги пуснем l8er. Очаквайте корекции.



Прочетено: 11108 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
9
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 бургас хотел приморец късче от Морската градина Международен Семинар на фризьорите София Жълтурче рожден ден ВИК БУРГАС УСЛУГИ ДЕНОНОЩНО-0885872363 газ Бургаският мост БСУ Елена
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development