Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургаският балет откри нова сцена в Къркларели



Ключови думи:
21 Декември 2007, Петък





Областният управител Хюсеин Авни Джош изгледа спектакъла и лично поздрави българските артисти


“Навсякъде по света балетистите се поздравяват с първия сняг. Този своеобразен международен празник е интересен и защото се случва в различни дни, още от времето на Чайковски е, когато написва “Лешникотрошачката”, ми каза Недко Георгиев, като пресичахме границата на Малко Търново миналата събота. Цяла Странджа в най-южните й части ни въвлече в магията на истинска бяла приказка – заскрежените дървета и волните снежинки създаваха невероятно усещане за ефирност, каквото неведнъж сме изпитвали, гледайки танцуващи балерини.
На 45 км от границата, за Къркларели се беше запътила балетната трупа на Оперно-филхармоничното дружество със специалната покана на областния управител Хюсеин Авни Джош. Бургаските балетисти първи стъпиха на модерната сцена в 70-хилядния турски град и така влязоха в историята на Културния център като първата трупа, изнесла спектакъл там. Знаменателен е и фактът, че именно българите вдигнаха завесата на тържествата в турския град, посветени на 84-годишнина от създаването на републиката. А като се има предвид, че само след няколко дни започва религиозният празник Коч байрям, не остана и грам съмнение - настроението стигна високи параметри.
“Любовна магия” от Мануел де Файя, фрагменти от “Валсът...” от Равел и второ действие на “Лешникотрошачката” от Чайковски – всичко под авторството на главния балетмайстор Хикмет Мехмедов, възпламени публиката, която изрази по различен начин чувствителността си. Областният управител Хюсеин Авни Джош, придружаван от чаровните си дъщери, засвидетелства с присъствие желанието си да заздрави културните връзки между Къркларели и Бургас. От сцената той поздрави българските артисти, благодари им за хубавото настроение и ги отрупа с подаръци местно производство – знак за цъфтящата лека промишленост в областта. Кметът Джаавит Чалаян, началникът на полицията, депутати бяха сред официалните зрители в модерната зала, пригодена да бъде и кино.

the full story:
http://www.factor-bs.com/newsSingle.php?article=2018



Прочетено: 3478 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургас, ФЛОРА 2008 БЪДИЩЕ Ето го Немо Ива цвят Spirit of Burgas университет ПЕПИ Три девойки ученички ЛЯТО В ЧЕРНОМОРЕЦ ЛРД Стилът на знаменитостите
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development