Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Българи и словаци правят филм за затвора



Ключови думи:
22 Януари 2008, Вторник


Автор: Автор: Йорданка ИНГИЛИЗОВА



Гледат на живо зад решетките спектакъл, игран от осъдени в театъра

Бургаският затвор влиза в българо-словашки проект за документален филм, в чийто екип участва и синът на актьора Юрий Ангелов – 24-годишният Михаел. Младежкият екип, който кандидатства за субсидия от Европейския съюз, ще отдели специално внимание на словаците Ян Липтак и Йозеф Диенеш, лежали неотдавна в пандиза край морето. 
Идеята за интернационалното начинание се родила, след като Михаел, който учи кино в Лондон, отишъл на посещение при хората зад решетките заедно с двама свои колеги, реализирали преди това филм за най-тежкия словашки затвор. 
“Бяха много одухотворени млади хора. Като разбраха, че сме имали тук словаци, явно се амбицираха още повече. И знам, че щяха да ги търсят, защото те вече не са при нас”, разказа директорът Деян Костов.
Престъпилите закона чужденци престояли в бургаската тъмница около година и половина, били задържани у нас по линия на Интерпол за извършени в родината им дребни кражби. Докато ги екстрадират, успели да свикнат с нашенските нрави. Ян Липтак дори научил говоримо български, пишел стихове, рисувал. Вече бил на свобода и сега работел в Прага, а Йозеф Диенеш още излежавал присъдата си в словашки затвор.
Всичко започнало преди около година, когато Михаел, който по майчина линия е словак, бил на гости при баща си и останал силно впечатлен от актьорските заложби на излежаващите присъда в Бургас и веднага пожелал да се запознае с директора Деян Костов.
“Представлението на затворниците “Животът не е измислица” няма аналог в историята на театъра. Беше невероятно изживяване за тях, за публиката и за нас, професионалните актьори. Гъмжеше от полицаи в гримьорните, зад кулисите, пред сцената - кордон, за пръв път виждах толкова много униформени по време на спектакъл. Изпълнителите бяха охранявани, защото повечето от тях лежаха за тежки престъпления. Въпреки строгия режим публиката проби и излезе на сцената, представлението беше толкова хубаво, че няколко жени скочиха да ги целуват. Аз бях зрител и бях разтърсен - понеже видях лечебната сила на театъра как лишените от свобода даваха урок по ползване на свобода на ползващите свобода”, с присъщата си емоционалност разказа Юрий Ангелов, който веднага поискал да се запознае с шефа и завел на срещата сина си и колегите му. 
Срещата в директорския кабинет, продължила в приятелски дух, дала още информация за голямата тема – как затворниците запълват със съдържание дните си и до каква степен изкуството може да бъде терапия. Ян Липтак и досега поддържал връзка с инспектора си Кирил Киров, като го молел да му пише с латински букви българските думи, за да не забравя наученото.

http://far.bourgas.org/more_news.php?id=8043



Прочетено: 5335 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Река Сена, Париж от Бутик Spirit of Burgas Бургас, ФЛОРА 2009 моите цветя Конкурс прическа Бургас 2009 Бургас, Богориди, 2003 Международен Семинар на фризьорите София Колоски на белом фоне Богориди, Бургас морето и ние
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development