Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Никола ИНДЖОВ, поет: Кастро се вслушваше в Тодор Живков



Ключови думи:
21 Февруари 2008, Четвъртък


Автор: Интервю на Валерия КАСИЯН



Днес Хавана е ключ към Латинска Америка. Тя може би е най-голямата безмитна зона на испаноговорящия свят.

Никола Инджов е роден на 30 септември 1935 г. в Бургас в семейство на бежанци от Беломорска Тракия. Той е поет, публицист, есеист и преводач на поезия от испански, португалски, руски и сръбски език. Има награди от Съюза на съветските писатели (1967), от Съюза на преводачите (1999), от Съюза на българските писатели. Инджов е и носител на националната Ботевска награда (2001), както и на орден “Св. Св. Кирил и Методий”. Бил е дългогодишен дипломат в редица латиноамерикански страни, сред които и Куба. Автор е на две книги за Куба - “Кубамар” и “Двуречие”. В продължение на около 30 години е бил вицепрезидент и президент на Българо-кубинското дружество за приятелство. Удостоен е и с кубински орден Amistad (Приятелство).

- Г-н Инджов, световната топновина е оттеглянето на Фидел Кастро от властта. Как ще реагират кубинците на тази новина?
- Мисля, че кубинците са подготвени психологически за тази новина, тъй като от 2 години насам по здравословни причини Фидел Кастро е извън активното управление на Куба. Но независимо от това какви постове заема и какви няма да заема, той е лидер на Куба и остава като лидер на Куба, защото се превърна в историческа фигура. Целият му живот практически е посветен на каузата на една революция, която той продължи. Не казвам “той започна”. Ще цитирам по памет едни негови думи: той казва, че в Куба е имало една-единствена революция – “Тази, която започна в град Байямо под ръководството на Карлос Мануел де Сеспедес през 1858 г. И бе продължена от Хосе Марти във войната за независимост с испанските колонизатори в края на 18 век, бе продължена на свой ред от Хулио Антонио Мейя и от нас, брадатите въстаници, които излязохме в планината Сиера Маестра – ние, братя Кастро, Ернесто Че Гевара и други герои на революцията”. Така че той не отделя революцията през последните години от революционното движение в Куба, започнало толкова отдавна.

Пълният текст
http://www.factor-bs.com/news-2475.html



Прочетено: 3632 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
вместо сняг на Коледа централна градска тоалетна флора 2008 Бургас, ФЛОРА 2009 ГРОБИЩЕН ПАРК съботно кафе Underwater Професиоанални Американски Кокили за Строители Созопол спретната къщурка Международен Семинар на фризьорите София Аз в Лондон Лутън
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development