Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Три милиона отделя Общината за култура



26 Февруари 2008, Вторник





048 175  лв., включително и капиталовите разходи, е размерът на сумата, предвидена за културни дейности в община Бургас през тази година. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на бюджета за култура, организирано от заместник – кмета Йорданка Ананиева.

Сред участниците във форума взеха участие  ръководители на културни институти и НПО, както и Стефан Диомов, директорът на Оперното – филхармонично дружество - Бургас Александър Текелиев, директорът на Регионален музей - Бургас Цоня Дражева, Атанас Радойнов, Елица Дубарова и др. На срещата присъстваше и омбудсманът на Бургас Таньо Атанасов.
Близо 1 500 000 лева от капиталовата програма на Община-Бургас ще бъдат заделени за ремонт и реконструкция на културни институции в града. Завишението в тази част на Бюджет 2008 е с 59,9% в сравнение с предходната година. Предвидено е да се извършат ремонтни дейности на 5 читалища в общината, както и на музей “Бракалова къща”. Ще бъде поправен покривът на регионалната библиотека “Пейо Яворов”, а откритата сцена „Охлювът“ в Морската градина ще бъде реконструирана. 140 000 лв. са определени за археологически разкопки и съхраняване на историческото наследство в Бургас. Директорът на Регионалния бургаски музей Цоня Дражева приветства тази инициатива на Община-Бургас и каза, че за първи път от 21 години насам Бургаската община се обръща към съхраняване на археологическото наследство на територията си. Предвидено е в  Етнографския музей да бъде  оформен кът за занаяти.
Значително ще бъдат завишени общинските субсидии за ОФД-Бургас, като за тази година те ще станат 230 000 лв. ДТ “Адриана Будевска” ще получи 195 000,  Кукленият театър ще получи сумата от 40 000,  а за библиотека “Пейо Яворов” са предвидени 50 000 лв. през 2008 г.
Подготвят се нови конкурси, фестивали, турнири и концерти, много от които ще търсят своята публика сред младите бургазлии. Емблематичните за Бургас Международен фолклорен фестивал, “Бургас и морето” и др. не само остават неизменна част от културната програма на Общината, но и ще стават все по-бляскави и атрактивни.
В рамките на бюджета за култура е заделен фонд за съфинансиране и подкрепа на проекти, подготвени от НПО, в размер на 90 000 лв. Активността на неправителствения сектор ще допринесе за обогатяване на календара с културни събития. Подготвя се специален формуляр, чрез който ще може да се кандидатства за такова общинско съфинансиране. В него ще бъдат описани всички изисквания, критерии и начинът за оценяване.
Не срещата бяха представени предложения за утвърждаване на широк формат за обсъждане на културни изяви и проекти, както и за поставянето на паметен знак – символ на българската независимост, тъй като през тази година се навършва точно един век от нейното обявяване.

пълният текст:
http://www.kompasbg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2580&Itemid=1



Прочетено: 3183 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Декабрь 2017 года Изпращане... pepita Строители на съвременна България Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи БГ СМЕШКИ Стена най-приятното място за релакс pepi хотел Попрошайка воробей Салат дьо Шоп
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development