Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Рядка тетрадрахма на Аполония – част от голямо съкровище



Ключови думи:
28 Февруари 2008, Четвъртък


Автор: Проф. Иван КАРАЙОТОВ



Оригиналните тетрадрахми на Аполония са изключително редки. Повечето автори ги датират в първата половина на ІV в. пр. Хр. Общоприето е, че политията (град държава) започва да сече сребърни монети с минимално тегло. Първите емисии са хемиоболи и теглото им е около 0.20 г. Веднага след тях следват оболи, диоболи и драхми. Това сребърно монетосечене е по-интензивно през втората половина на V в. пр. Хр., а диоболите със средно тегло около 1.30 г. са изключително широкоразпространени и достигат северния бряг на Гостоприемното море (Понтос Еуксейнос). В големите съкровища от ІV в. пр. Хр. те обикновено се откриват с равностойните им диоболи на Месамбрия.
Повечето от публикуваните тетрадрахми на Аполония са надписани с името на монетен магистрат в именителен падеж: “Клеократес”, “Егенор”, “Лихес”, “Солотес”, “Клейниос” и др. Този маниер също е рядко срещан, защото обикновено имената на монетните чиновници, ръководещи монетосеченето и отговарящи за неговата прецизност пред Народното събрание, се изписват в родителен падеж. Досега са известни десетки имена на аполонийски монетни магистрати и всяко ново име бързо навлиза в научните публикации, защото всеки ден не се откриват тетрадрахми. За първи път обаче в Аукционкаталога на Ланц (Dr. Hubert Lanz)  123 от 30 май 2005 г. под № 94 е публикувана тетрадрахма на Аполония без никакво име. В достъпната ни литература такава не съществува и това е отразено в текста на аукциона. Тя би могла да се датира на границата между V и ІV в. пр. Хр.
На лицевата страна на тази аполонийска монета виждаме глава на покровителя на града бог Аполон, надясно, в хубав, изключително висок релеф. Той е овенчан с обичайния си атрибут – лавров венец.
На опакото има брилянтно изображение на изправена котва – символа (парасемона) на Аполония. Вляво от ствола е гравирана първата буква от името на града “А”, а вдясно традиционният речен рак. Той също може да се възприеме като символ на сигурно пристанище. Тази перфектна композия е разположена в неправилен вдлъбнат кръг. Асиметрията обаче не дразни естетическото чувство, а внушава непринуденост и усещане за съвършенство.
В каталога е определена солидната стартова цена 4 000 евроз. За колко се е продала монетата след наддаване не успях да установя.
Пролетта на 2005 г. не е много отдалечена и това ме тласка към въпроса. Дали тетрадрахмата от Аукцион Ланц 123 не е евентуално от едно съкровище от аполонийски тетрадрахми, открито някъде в близост до Варна? Информация за него е влязла в нумизматичните бюлетини още в началото на 70-те години на ХХ век. А дали не е част от друго съкровище, открито при нескончаемите металотърсачески подвизи на иманярите в началото на новото хилядолетие? Едва ли някога ще узнаем.




Прочетено: 11739 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургас, ФЛОРА 2009 Флора Бургас 2009 Алекс Конкур глазами зрителя Исторически музей, Бургас Синята пеперудка Черноморец-Поморие Мебелна Фабрика ДИЕЗ Аз камини всичко за отопланието
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development