Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Архитекти спорят за плана на Бургас



Ключови думи:
03 Април 2008, Четвъртък





Две фирми  влязоха в битка кой има право да проектира общината. В началото на годината  екипът с ръководител арх. Петко Йовчев  обяви  плановете си за новата визия на общината

Две проектантски фирми влязоха чрез медиите в задочен спор  кой има право да  проектира Общия устройствен план на община Бургас. В разпространено в края на седмицата становище от  архитектна компания “Гевренов и Стоев” ООД заявяват, че договорът на “Атика Р5” ООД с управител Петко Йовчев за изработването на ОУП-а на община Бургас е незаконосъобразен заради ред процедурни нарушения при обявяването на фирмата за проектант на бъдещия ОУП на общината. 
В обявения от Министерството на регионалното развитие конкурс за изработването на ОУП на община Бургас участва и фирмата “Гевренов и Стоев” ООД. След решението на МРРБ те сезират Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, като в момента  има образувано дело, което ще бъде гледано на 2 април във ВАС.
Според “Гевренов и Стоев ООД” договорът не може да  бъде валиден, защото не е спазено изискване на Закона за устройство на територията.
“В комисията по определяне на участниците в проведения конкурс нямаше нито един представител на Община Бургас, нито един специалист, свързан с града, който да прецени и да даде своето мнение и становище за това как ще се развива действително в бъдеще този град и прилежащите територии. Самото провеждане на конкурса е направено с множество фрапиращи закононарушения по ЗОП, изключително субективно и без никакви точни и ясни критерии от страна на комисията, определена от министерството. Като участници в конкурса „Гевренов и Стоев” ООД смятат, че преценката за определената на първо място фирма „Атика Р5” ООД е необективна и незаконосъобразна.
За тях  фирмата, която ще проектира новия план на общината, няма необходимото от закона  решение на Общинския съвет. В края на миналата седмица на последното си заседание съветниците гласуваха да стартира процедурата по изграждането на Общ устройствен план, само че на  самия  град Бургас, а не на цялата община.
“Предишното Задание, според което те парадират, че ще проектират града, е изготвено без решение на ОС от предишната главна архитектка на Общината – Карамфилка Атанасова и е одобрено еднолично от бившия кмет Йоан Костадинов. Това е абсолютно недопустимо и в противоречие на всякакви законови норми на едно демократично общество, както и в грубо нарушение на ЗУТ”, казват от “Гевренов и Стоев” ООД.
Министерството не е имало право да възлага поръчка за ОУП-а на общината без заданието за неговото изменение да е гласувано преди това в Общински съвет, което е задължително по закон.
Въпросното решение е взето от местния парламент едва на 24.01.2008 г. на 5-та сесия от новия състав на Общинския съвет.
Два месеца преди това МРРБ сключва  договор с “Атика Р5” ООД за плана на община Бургас, което не означава, че тази фирма ще проектира новия план за самия град, за което ще има друга процедура, казват двамата архитекти. 
Конкурсът за изработване на „Проект за изменение на Общия устройствен план на община Бургас” е проведен от МРРБ през  юли 2007. В него  са участвали шест  фирми, които е  трябвало да отговарят на определени условия за пригодност на колектива, за да бъдат допуснати до отваряне на офертите.
“Компанията „Гевренов и Стоев” небе допусната до финала поради непокриване критериите за пригодност на фирмата и не набиране на необходимия брой точки.
С решение от 24.07.2007г. бяхме уведомени от МРРБ, че сме избрани за изпълнител на малка обществена поръчка с предмет” Изменение на Общия устройствен план на община Бургас.” , заявиха в отговор от „Атика Р-5”.
Според съуправителя на фирмата арх. Людмила Кьосева  на 18 октомври миналата година Комисията за защита на конкуренцията е оставила без уважение тяхната жалба, а именно решението на КЗК е забавило  сключването  на договора за проектиране на ОУП-а на община Бургас.
Ако архитектите Гевренов и Стоев са смятали, че условията не са законосъобразни, е трябвало още тогава да сезират съда, а не да участват в конкурса, a имайки предвид, че договорът е възложен от МРРБ, следва да отнесат претенциите си към министерството.
С влизане на договора в сила, колектив на „Атика - Р5” ООД започва подготвителни работи по проекта, като провежда анкети сред близо 2 000 бургазлии и над 150 предприятия за вижданията им за града и общината.
Необяснима е агресията на Гевренов и Стоев персонално към личността на арх. Петко Йовчев, като се има предвид неговият голям опит в областта на градоустройството, участието му в колектива с ръководител арх. Константин Коцев за изработка на последния ОУП през 1984г., Северна промишлена зона - Бургас, площад „Тройката”, комплексите  OMV, McDonalds, хотел „Мираж”, Бургаски свободен университет., казват още от „Атика Р-5”.
Според  „Атика Р-5”   при  двамата архитекти Гевренов и Стоев е налице конфликт на интереси и не би следвало да се занимават с бъдещото градоустройство на общината , защото арх. Гевренов е служител на община Бургас, а арх. Стоев на община Поморие. 
“Що се отнася до твърдението, че Общият устройствен план на общината не касае ОУП на Бургас, ще опровергаем  Гевренов и Стоев, че не може да се изключи най-съществената част от територията от общото решение, казва още арх. Кьосева. От „Атика Р-5” твърдят, че моментът за нападките срещу арх. Петко Йовчев не е случаен, защото  в същото време той като председател на Камарата на архитектите в България  провежда отчетно-изборно събрание.



Прочетено: 3321 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Welcome лека вечер Залез Машините на Леонардо Градините на Версай от Бутик Машините на Леонардо АНГЛИЯ Един рицар в Париж от Бутик мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development