Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Проект “Консервация на средновековни църкви в гр. Несебър”



Ключови думи:
15 Април 2008, Вторник





Експерти от фондация „А.Г.Левентис”, проф. Васос Карагьоргис, проф. Хараламбос Бакирдзис и г-н Борис Хаджиев, представител на Фондацията за България посетиха Несебър във връзка с обсъждането на задачи за изпълнението на проект “Консервация на средновековни църкви в гр. Несебър”.


Проектът е по предложение на Българския Национален Комитет на Международния Съвет за паметниците на културата и забележителните места /БНК на ИКОМОС/. Председателят на комитета, арх. Христина Станева също присъства заедно с арх. Боян Кузупов, чийто е проекта за реставрация на църквата „Св.Стефан” в Несебър и инж. Кирил Георгиев, директор на проекта.

 

 По време на визитата си, експертите огледаха църквите в града, за да набележат приоритетите в цялостната програма за реставрация на културното несладство в Несебър. Те определиха позицията на града като мост между миналото и бъдещето изключително перспективна и отправиха пожелание за дългогодишна бъдеща съвместна дейност с Община Несебър за опазване на културните паметници в града.

 

Фондация „А. Г. Левентис” развива благотворителна дейност вече почти 30 години. Дейността й е в различни области – култура, образование, здравеопазване, околна среда, но акцентът винаги е бил поставян върху опазването на културното наследство. Фондацията е финансирала десетки проекти в тази област – за археологически проучвания, реставрация на паметници, консервация и попълване на музейни колекции, научни изследвания и публикации, образование. Дейността на фондацията обхваща проекти в Кипър, Гърция, България, Румъния, Украйна, Нигерия и Гана. От 2001 г. “А.Г.Левентис” подкрепя “Лайънс”-движението за проблемите на незрящите деца и дава средства за съвременно медицинско оборудване.

 

Фондация “А. Левентис” е наградена с орден “Мадарски конник” – І степен.Отличието е за особено голям принос за съхраняване на културно-историческото наследство на Република България. Тя финансира реставрирането на Костницата в Бачковския манастир, Античния римски театър в Пловдив, църквата в Бобошево и църквата “Свети Стефан” в Несебър, чиято реставрация ще приключи през тази година. Освен това тази година президентът на фондация „А. Г. Левентис”- г-н Анастасиос Пол Левентис, получи авторитетната наградата на Европейския съюз – Европа Ностра за дейност, посветена на опазването на европейското културното наследство.

http://www.nessebarinfo.com/all_article-2448.html



Прочетено: 3409 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пътна помощ - ADAC приятелки къща kq Първа копка прозорци в хале Кукерски карнавал гр. Разлог 2015 - от Бутик лека вечер Йордановден 2011, Бургас - от Тина Община Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development