Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Престъпления на тоталитарните режими



Ключови думи:
22 Април 2008, Вторник





На 21-ви април Европейската комисия представи пред ЕП декларация след провелото се на 8-ми април в Брюксел публично изслушване на тема "Престъпления, извършени от тоталитарни режими". След това депутатите проведоха дебат по темата.
Публичното изслушване върху "геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени от тоталитарните режими", е организирано съвместно от Словенското председателство на ЕС и Комисията, като двете основни теми са били признаването на тези престъпления и как да бъде постигнато обществено помирение по тези теми в страните-членки.
В дебатите участие взеха представители на държавите-членки, както и членове на ЕП. Желанието на Комисията беше това да е дискусия на независими специалисти, опиращи се на научни факти.
Изслушването е организирано по искане на Съвета, след като беше постигнато съгласие по рамковото решение за борба срещу расизма и ксенофобията. Някои от новите държави-членки искаха включването в него на престъпления, извършени от съветския режим. След постигнат компромис Комисията ще използва информацията от проведеното публично изслушване в по-нататъшните си законодателни инициативи.
Отношението към тоталитарните режими е много сложна и чувствителна материя, като всяка страна-членка има свой собствен начин за постигане на помирение с историческото си минало. Европейският съюз сам по себе си е добър пример за помирение, и въпреки че има ограничени правомощия в тази област, неговата роля е да подпомогне колкото се може повече тези процеси, организирайки дискусии и създавайки възможности за взаимна обмяна на мнения и практики.
След като изслушаха декларацията на Jacques Barrot от името на Европейската комисия, депутатите проведоха дебат по темата за престъпленията на тоталитарните режими. Преобладаващата тема бяха престъпленията на нацисткия и съветския, както и на някои други тоталитарни режими. Изказване по въпроса направи българският депутат Слави Бинев (Независими).

Изказване на евродепутат Слави Бинев (Независими) по дебата за изслушването по въпросите на „геноцида, престъпленията срещу човечеството и военните престъпления извършени от тоталитарните режими“ (8 април 2008 г.) на пленарното заседание на 21.04.2008 г.

Слави Бинев (Независими). – През XX век, освен тоталитарните режими на комунизма и нацизма, са факт и жестоките посегателства върху човешките права над българския и арменския народ от страна на Османската империя. Близо пет века под властта на Османската държава, насилията над българския народ добиват черти на геноцид. Значителна част от българското население е отлъчено в робство и изтребвано или насилствено ислямизирано, което в основата си представлява целенасочено етническо прочистване. Друг неоспорим факт е насилственото депортиране и убийствата на над милион и половина арменци от турските власти в периода 15-17 г. на XX век. Всички подобни действия спрямо българи и арменци отговарят напълно по състав на постановителните актове на ООН за наказване и преследване на геноцид. Признаването на геноцида срещу арменци и българи ще бъде ясен знак към Република Турция да поеме отговорност и да сe извини за петвековното иго над българите и за извършените престъпления и масови убийства, както и да обезщети наследниците на бежанците за страданията и за заграбените им частни имоти, останали на нейна територия.


 



Прочетено: 2465 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
АЗ ПЕПИ Рибарското селище край Бургас Есен витраж3 Флора Бургас 2009 Машините на Леонардо Мой хороший знакомый из Бургаса ВИК УСЛУГИ БУРГАС pepi Източнокатолическата черква
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development