Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Площадът пред Община Бургас оново ще се нарича "АТАНАС СИРЕКОВ"



Ключови думи:
23 Май 2008, Петък





Един от малкото площади в Бургас - този пред Общината, отново ще носи името на един от най- успешните бургаски кметове - инж Атанас Сиреков. Общински съвет гласува преименуването.  Инженер Атанас Сиреков е бил кмет на БУРГАС от 1936 до 1939 година. Той полага основите на облика на модерен Бургас. По негово време градът се благоустроява и хигиенизира, подобрява се водоснабдяването, развива се социалното дело. По предложение на Кмета Сиреков започва изграждането на сградата на община Бургас, създадена е създадена  образцова противопожарна служба, закупени са два нови и съвременни пожарникарски автомобила марка "Форд", оттогава е и и идейният проект за построяване и модернизиране на Бургаските минерални бани - днешния балнеосанаториум. Сиреков се набляга на павирането на улиците в града. Направени са квартални градинки, като градинката "Цар Симеон", до сегашния Младежки дом, построено е Морското казино, открито официално на 28.08.1938 година. По време на неговото управление в Морската градина на Бургас е изграден фонтан със сменящи се цветове на водната струя, по централните градски улици са монтирани висящи осветителни тела, в района на Коджакафилийската махала са изградени канализация и водоснабдяване.Инженер Сиреков умира на 19.11.1939 г. при изпълнение на служебния си дълг.В началото на месец ноември, вследствие на снеговалежи, са прекъснати пътищата и електрическите проводници към помпената станция. Инженер Сиреков пристига на кон на мястото на аварията и с помощта на няколко общи работника възстановяват електрозахранването. Прибира се късно вечерта мокър до кости. На следващия ден е отишъл на пожар, а вечерта в командировка в София. От там се връща с висока температура и влошено здравословно състояние, лекарите не са в състояние да помогнат и след една седмица умира.След смъртта на Кмета СИРЕКОВ,  площадът пред общината, който тогава се е казвал"Търговски" с решение на Общински Съвет е преименуван на ”Инж.Атанас Сиреков”. През 1944 година името е отново сменено и досега площадът се наричашe „Свобода”.Инж. Атанас Сиреков е един от основателите на първия в Бургас и третия в България Ротари Клуб. Днес един от наследниците на инж. Атанас Сиреков и негов съименник - също Атанас Сиреков е служител на Община Бургас, шеф на отдела по Информационно осигуряване и също член на вече възстановения Ротари Клуб Бургас.


Прочетено: 10762 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
2
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пролет на село pepi Созопол моите цветя централна градска тоалетна Машините на Леонардо врабец 7 vvz аз Стив и аз Стара къща на ул.
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development