Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Общината спира полетите над Бургас - готвела мерки срещу наднормения шум...Ключови думи:
05 Август 2008, Вторник

В Капиталовата програма на Община Бургас за 2008 г. е заложен обект "Обследване въздействието на шума от Летище Бургас върху кв. Сарафово". Самото обследване ще се извърши от акредитирани лаборатории до края на годината.
Предвижда се през 2009 г. да се проведе обществена поръчка за възлагане разработването на „Стратегическа карта за шум" на община Бургас. В момента служители на общинската администрация подготвят базовата информация, необходима за изпълнение на задачата.
В това начинание Община Бургас си партнира с омбудсмана Таньо Атанасов, който няколко пъти е поставял въпроса за разработване на стратегическа карта за шум и план за действие, провокиран от многобройните сигнали и жалби на граждани за наднормени нива шум, предимно от прелитащи самолети - от и към Летище Бургас.
Ползвайки се от правомощията си по Закона за защита от шума в околната среда, кметът Димитър Николов изпрати писмо до министъра на транспорта и ДП "Ръководство въздушно движение" от името на гражданите на Бургас. В него той призовава съответните компетентни институции да предприемат мерки за оптимизиране на трасетата за излитане и кацане на самолети, за ограничаване преминаването на летателни средства над Бургас, както и за преустановяване на планирани редовни нощни полети. Целта е да се предотврати шумовото замърсяване на жилищните комплекси в Бургас.
Отговор на писмото си кметът получи от зам.-министъра на транспорта Даниела Никифорова. В него се казва, че ограничаване на вече планираните за 2008 г. нощни полети на Летище Бургас, в интервала от 23.00 до 06.00 часа, ще доведе до сериозни затруднения в утвърдените разписания на авиокомпаниите, провеждащи полети в посочения времеви интервал. Даниела Никифорова потвърждава, че подобни мерки се въвеждат на редица летища, но за Бургас въпросът може да се разглежда не в разгара на сезона, а най-рано през лятото на 2009 г. Според зам.-министъра, при оценката на обстоятелствата за налагане на подобни ограничения на Летище Бургас, е важно да се проведат консултации с държавни, транспортни, туристически, обществени и граждански организации и сдружения.
От ноември 2007 г. е в процедура разработването на Генерален план на Летище Бургас. Според категоричното становище на Община Бургас Концесионерът трябва да предприеме всички необходими реорганизации по процедурите за излитане и кацане на самолети, за да ограничи преминаването им над жилищните комплекси. Становището е предоставено както на Концесионера, така и в Министерство на транспорта и Министерство на околната среда и водите.
В резултат от усилията на общинската администрация, беше постигнато определяне и съгласуване от страна на Министерство на Здравеопазването на хигиенно-защитна зона /ХЗЗ/ на Летище Бургас, каквато досега липсваше. Съгласуването на ХЗЗ ще позволи при бъдещи градоустройствени решения да се предотврати конфликт между развитието на територията и експлоатацията на Летището.


Прочетено: 1629 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 
1
Николчев
05.08.2008 14:49
0
С риска да стана злобен ще заявя, че беше ясно, че другарят Николов, за известни време кмет на град Бургас, е обещавал с дисагите, че са му носили с дисагите и приемах това за нормално. Но странно как той нанася пореден удар срещу свои приятелм диктувано от популистки искания на парвенюта . Г-н Николов, ДРУГАРЮ, питам Ви, и сакам да ми кажете, поради що се срамите от нашата партия, нали тя ви изучи?


Снимки от Бургас
Добави снимка
Приморско Флора Бургас 2009 Земя на хоризонта HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Best friends Изгрев евро 2008 Мой хороший знакомый из Бургаса Довиждане, лято! Море,земя, въздух Старите бургазлии разказват
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
5
6
7
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development