Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Експерти предупреждават екоминистъра за санкции заради Странджа



Ключови думи:
08 Август 2008, Петък





София, 8 август 2008 – Коалицията от неправителствени организации «За да остане природа в България» разполага с копия от писмата, които двама експерти са изпратили до еврокомисаря по околната среда Ставрос Димас, министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров и представители на други институции. Експертите са предоставили на проведения миналата седмица Висш експертен екологичен съвет научна и  правна информация за незаконосъобразността на процедурата по приемането на изменението на Общ устройствен план на Община Царево, която тенденциозно не е била взета предвид. Планът предвижда 100% застрояване на крайбрежието на Природен парк Странджа.


«Решението за съгласуване на проекта за изменението на Общ устройствен план на Община Царево, е свързано със значителни пороци от законосъобразна гледна точка и би следвало да се разглежда като подвеждащо», се казва в особеното мнение на завеждащия клон Царево към дирекцията на Природен парк «Странджа» старши експерт Иван Камбуров.


«Приемането на изменението на Общ устройствен план на Община Царево в този му вариант би довело до възможността  за започване на процедура за налагане на санкции на Европейския съюз спрямо България, за което повереното Ви министерство ще носи отговорност. Планът се приема в първоначалния вариант, който е пагубен за целевите видове животни от защитената зона в крайбрежните местообитания. Независимо от научните анализи и изводи, поднесената от мен информация беше игнорирана и омаловажена, което напълно компрометира както докладите, така и основаващото се на тях взето решение», се казва в мнението на гл. ас. Николай Коджабашев. Той е експертът, изготвил фаунистичната част (без птици) на екологичната оценка и оценката за съвместимост на устройствения план на Царево. Според нея ще бъдат унищожени 30% от крайбрежните местообитания, ако устройственият план се осъществи по предложения начин.


Все още не е ясно дали министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров ще одобри и подпише екологичната оценка и оценката за съвместимост на изменението на Общ устройствен план на Община Царево. Има възможност той да ги върне за доразглеждане.


За контакти:

- Катерина Раковска, WWF, тел: 02/950 50 40


Коалицията „За да остане природа в България” е основана от Асоциацията на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българската фондация “Биоразнообразие”, Информационния и учебен център по екология, НД “Екогласност”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „За Земята”, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, ИУЕК към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, сдружение “Еко Рила” – Самоков и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Сега в нея членуват близо 30 организации.



Прочетено: 3403 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Созопол Нощен Париж от Бутик витраж5 Международен Семинар на фризьорите София Тройно дестилирана украинска водка Тройката, паметника Флора Бургас 2009 Приморско Spirit of Burgas Мото клуб Пластири за отслабване Hoodia (Худия)
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development