Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Обширно представяне на трима български поети в най-тиражния руски вестник за култура и изкуство „Литературная газета”



08 Август 2008, Петък





На цяла страница надхвърлящият милионен тираж руски културен седмичник „Литературная газета” помества в най-новия си брой десетина стихотворения на нашите поети Валентина Радинска и Георги Борисов в превод на именитата руска поетеса и преводачка Надежда Кондакова, както и 4 стихотворения на Иван Динков в преводи на Сергей Надеев и Галина Климова.

Българската поезия е представена в рубриката „Ръкостискане”, като въвеждащите думи са на Надежда Кондакова: „Българската поезия е едно от най-ярките явления в съвременната европейска литература”. Освен стиховете „Август” (посветен на Марина Цветаева), ”Дневник”, „На гроба на баща ми”, „Химн” – на Валентина Радинска; „Кон”, „Приказка”, „Оставете човека”, „Какво ми каза свободата”, „На свой ред”, „Старост” - на Георги Борисов; „Изповед”, „На майка ми” и „Лирика” - на Иван Динков, е поместено и есето за Иван Динков -„Магията на просветения” на българския прозаик Никола Радев, от книгата му „Когато господ ходеше по земята”.

Широкото представяне на българската поезия е ярка проява на внимание и интерес от страна на руската културна общественост към българската култура в „Годината на Русия в България”. Същевременно то е отзвук на проекта на Българското посолство „Слово и Образ”, (съвместно с Община Варна) за организираните „ Дни на Литературная газета в България от 11 до 16 август т. г.

Богата информация за българската култура ще струи от страниците на „Литературная газета” не само след дните на вестника във Варна, но и в задаващата се културна „Година на България в Русия”.



Прочетено: 2795 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
шарено килимче Връзка Следобедно кафе КАРФУР моите цветя Бургаският кей Истанбул рибари Истанбул -1- Хималаи
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development