Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Половите стереотипи в рекламата и маркетинга



Ключови думи:
04 Септември 2008, Четвъртък





Докладът относно влиянието на маркетинга и рекламите върху равенството между половете, който беше приет от ЕП на 3 септември, подчертава влиянието на рекламите и маркетинга за формирането на стереотипи и за изпращането на дискриминиращи и унизителни послания въз основа на пола.

Докладът на Eva-Britt Svensson (ЕОЛ/СЗЛ, Швеция) беше приет с 504 гласа "за", 110 "против" и 22 "въздържали се". В него депутатите подчертават, че дискриминиращите и унизителни послания въз основа на пола, както и половите стереотипи в рекламите като цяло пречат за изграждането на едно модерно и равноправно общество. Според тях създаването на полови стереотипи в рекламите и медиите може да бъде смятано за част от половата дискриминация.
 
Ролята на медиите
 
Депутатите подчертават ролята на медиите за създаването и затвърждаването на половите стереотипи. Затова те призовават институциите на ЕС и държавите-членки да предприемат осведомителни действия, насочени срещу сексистките обиди или унизителните образи на жените и мъжете в рекламите и маркетинга.
 
ЕП призовава държавите-членки да извършат проучвания върху образа на жените и мъжете в рекламите и маркетинга, като според доклада е "особено важно рекламите в медиите да бъдат обект на съществуващи етични и/или правни норми и/или етични кодекси, с които да се избягват реклами, които носят дискриминиращите или унизителни послания".
 
Членовете на ЕП подчертават необходимостта от наличието на добри примери и предлагат държавите-членки да създадат специална награда за реклами, които разчупват половите стереотипи, която да се връчва от рекламни специалисти на техни колеги.
 
Използване на прекомерно слаби жени за реклама на продукти
 
По-нататък в текста депутатите специално обръщат внимание на факта, че "изобразяването в маркетинга и рекламите на представата за идеалното тяло може да повлияе отрицателно върху себеоценката на жените и мъжете, особено на подрастващите и на склонните към хранителни нарушения като анорексия невроза и булимия невроза". Затова те призовават създателите на реклами да обмислят внимателно използването на прекомерно слаби жени за реклама на продукти.
 
В крайна сметка депутатите не приеха предложенията на парламентарната комисия по правата на жените и равенството между половете, които призоваваха Комисията и държавите-членки да разработят кодекси за поведение, етични кодекси и юридически норми.



Прочетено: 2336 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ograda Созопол витраж1 Йордановден 2011, Бургас - от Тина моите цветя Изпращане... майк От моста в Слънчев Бряг Флора Бургас 2009 Община Бургас Неизползваната жп линия в парк Аз и моя брат  аз с двете  деца и той с неговата си дъщеря
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development