Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургас се бори с бетона чрез покривни градини



06 Септември 2008, Събота





Нова наредба за зелените площи в общината ще се гласува на 18 септември. Направата на покривна градина на сградата се е наложило, за да бъде покрит необходимият показател от 20% озеленяване на парцела, върху който ще се строи

Градини по покривите и озеленяване по фасадите на новите сгради ще се правят за в бъдеще в Бургас. Това предвижда новата Наредба за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Бургас, която ще бъде предложена за гласуване на първата общинска сесия след лятната ваканция на 18 септември.
В разработването на проектонаредбата са взели участие специалистите от отдел “ Озеленяване” ландшафтните архитекти Светлана Танева и Стоя Иванова, както и главният архитект на общината Веселина Илиева. Според новия законов акт за устройствените зони с плътност на застрояване над 60% озеленяването върху тераси, покриви и над подземни сгради се включват в общата зелена площ на имота. За Бургас минималната зелена площ при застрояване е 20 на сто. Критериите за озеленяване могат да се постигат и с кашпи с декоративни растения, както и с вертикална растителност, прикрепена за фасадите на сградите, става ясно от проектонаредбата.
За ъгловите парцели минималните зелени площи трябва да бъдат 10 на сто. Когато показателите не могат да се постигнат, трябва да се извърши компенсаторно озеленяване в същия размер, но на общински терен. Това се прави по указание на главния експерт по озеленяване в община-Бургас. Заедно с това ще има и предписание за видовия състав на растителността и точното място. Изпълнителят е длъжен да даде гаранция за извършеното озеленяване за срок от две години.
Няма да се издават удостоверения за въвеждане в експлоатация на строежи, за които не е изпълнена частта “ Паркоустрояване и озеленавяне” към инвестиционния проект, четем в проектонаредбата.

 

Строи се първата сграда с покривно озеленяване в града

Сграда с покривна градина/ на визуализацията/ ще израсте в центъра на Бургас след броени месеци. Тя ще бъде първата по рода си в морския град. Направата на покривна градина се е наложило, за да бъде покрит необходимият показател от 20% озеленяване на парцела, върху който ще се строи, обясни проектантът на сградата арх. Георги Дончев.
Това ще е и тенденцията за в бъдеще, категорична е и ландшафт арх. Стоя Иванова – главен експерт по озеленяване в община Бургас. Малките парцели в притеснената централна градска част на Бургас не дават възможност да се изпълнят критериите за зелените площи и проектантите все по-често ще прибягват до покривните градини.
Сградата е смесена – с жилища, офиси и заведение за обществено хранене. Намира се на пресечката на ул.” Цар Симеон І” и бул.” Богориди”.

http://factor-bs.com/news-5218.html



Прочетено: 3141 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Кукерландия 2011, Ямбол търговски център аз Созополски къщи Жреци на музите 2009 къща Великолепието на Париж от Бутик Забранено за нудисти Фрагмент от сграда в Бургас Слънчоглед Конкур глазами зрителя Международен Семинар на фризьорите София
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development