Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Ще бъде представен българския превод на книгата на един от най-изтъкнатите полски писатели на XX, Йежи Анджейевски – „Три повести – Тъмнина покрива земята; Вратите на рая; Никой”



17 Септември 2008, Сряда





На 18 септември, четвъртък от 18.00 часа в художествена галерия „Петко Задгорски” ще бъде представен българския превод на книгата на един от най-изтъкнатите полски писатели на XX, Йежи Анджейевски – „Три повести – Тъмнина покрива земята; Вратите на рая; Никой”. Включените в настоящата книга три повести, различни по форма и съдържание, са писани по различно време и носят всички характерни черти на прозата на Анджейевски.

     Йежи Анджейевски е автор на 23 книги с разкази, повести и романи, преведени и филмирани в много страни. Оценяван е като кандидат за Нобелова награда. Неговата най-известна повест „Пепел от диаманти” е послужила за сценарий на знаменития едноименен филм на Анджей Вайда. Според много критици прозата му бележи началото на постмодернизма в полската литература. За стойността на оригиналното творчество на Йежи Анджейевски, както и за ролята му в полската култура, свидетелстват и получените награди в страната и извън нея.

     Преводът е на известната българска поетеса и преводачка на полска литература Димитрина Лау – Буковска. По-важни нейни преводиса „Римски Триптих” на Карол Войтила – Йоан Павел II /2005 г./; „Избрани стихове” на Зб. Херберт /2001 г./; 19 книги с проза – повести, научна публицистика, философия /В. Гомбрович, Януш Гловацки, Лешек Колаковски и др./, както и 18 театрални пиеси /В. Гомбрович, С. И. Виткевич, Йежи Брошкевич, Ст. Пшибишевска/. Димитрина Лау – Буковска е лауреат на полски и български отличия. 
Организатори са Полски институт в София



Прочетено: 3094 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
културен център централна градска тоалетна ФАРА НА АХЕЛОЙ обход в търсене на храна Кокили за Строители!!! В атака Рози Разлистване София от Копитото МАШИНИ ЗА  БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ 1690 ЛВ. PROFI  www.serafimov-systems.eu през деня не трябва да спиш! Тройна дъга над Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development