Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ЕП започва борба със затлъстяването от най-ранна възраст



Ключови думи:
26 Септември 2008, Петък





В Европа над 22 милиона деца страдат от наднормено тегло, а други 5 милиона от затлъстяване, като до 2010 г. тази тенденция ще се засили. ЕП прие на 24 септември доклад върху здравословните проблеми, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването, в който се предлагат редица мерки за справяне с тези "бедствия". Сред тях са по-доброто етикетиране на хранителните продукти, присъствието на по-здравословна храна в училищните заведения, както и намаляването на ДДС върху плодовете и зеленчуците.

ЕП отправя призив към държавите-членки да признаят затлъстяването като хронично заболяване и изтъква, че "всеобхватният подход на много равнища е най-добрият начин за борба със затлъстяването сред населението на ЕС". Борбата със затлъстяването трябва да започне от най-ранна възраст.Според доклада е необходимо физическата активност и балансираното хранене да бъдат съставна част от поведението на децата.

ЕП изисква също така да се контролира и подобри качеството на храната и хранителните стандарти в училищата и детските градини, като препоръчва да продължи безплатното предоставяне на плодове и зеленчуци на училищата и да се въведе проект под егидата на ЕС "плод в училищата" (подобно на настоящата програма за мляко).

Докладът препоръчва също така да се ограничи продажбата в училищата на храни и напитки с високо съдържание на мазнини, сол или захар и с ниска хранителна стойност, като вместо това се предлагат пресни плодове и зеленчуци. Спонсорството и рекламирането в учебните заведения на продукти с високо съдържание на захар, сол и мазнини трябва също да бъде ограничено.

Депутатите изискват също така въвеждането на защитени времеви интервали и ограничения върху рекламите на нездравословна храна, конкретно насочени към децата, като тези ограничения трябва да се прилагат също спрямо новите медийни форми като интернет игри, pop-up реклами и текстови съобщения.

Присъствието на пълна информация върху етикетите на храните представлява ключов елемент, който позволява на потребителите да избират по-здравословни храни. Етикетът трябва да бъде забележим, ясен и лесноразбираем за потребителя и да включва задължителна информация за енергийното съдържание.Докладът признава съществената роля на саморегулирането при борбата със затлъстяването, но същевременно отбелязва, че "понякога е необходимо регулиране, за да се извърши съществена и значима промяна във всички промишлени отрасли, особено когато се отнася до деца".



Прочетено: 2064 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ЛРД Жълто подрумиче морето в началото на новата година Изпращане... Мото клуб Европейка Община Бургас къщичка в градината kq Неизмазана тухлена селска къща през деня не трябва да спиш!
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development