Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Днес е Петковден



Ключови думи:
14 Октомври 2008, Вторник





На 14 октомври Православна църква чества Преп. Параскева - Петка Търновска (Петковден). Св. преподобна Параскева Епиватска, наричана от нашия народ и Петка Българска, е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят. Родена е в гр. Епиват, Тракия, дете на богати родители. След смъртта им боголюбивата Петка раздала имота си на бедните и заживяла в пост и молитва.
Мощите на светицата извършили много чудеса – на слепи дарявали зрение, на нелечимо болни – изцеление.
Те са и един от трофеите, които донася цар Иван Асен II след Клокотнишката битка.
През 1641 г. патриаршията предава мощите на влашкия воевода Йо Василий Воевод и те се озовават в Яш, където почиват и досега, дълбоко почитани от всички народи на Балканите.

Зимният Петковден е не само празник в чест на светицата-закрилница на децата, но и поставя началото на зимните семейни служби, посветени на покровителя-патрон на рода и семейството. От този ден започва периодът на годежите и сватбите. Петковден бележи и края на стопанските дейности - есенната сеитба и прибирането на реколтата; освобождават се овчарите и ратаите и започва оплождането на домашния добитък. Затова празникът е и на овчарите, а жените раздават питки за драве на животните.
В деня на зимната св. Петка се месят обредни хлябове като най-големият се нарича на св. Петка. Правят се общоселски събори, курбани - коли се ялово животно и хората сядат на обща трапеза.

Днес да почерпят именниците Петко, Петкана, Параксева, Пенчо, Пеньо, Пенка.



Прочетено: 2552 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Европейка това си е моята приятелка Бодил край Ясна поляна Пластири за отслабване Hoodia (Худия) Маската В парка В солнечный день Добро утро моите цветя Ротари Клуб Бургас поздравява Петко Сиреков ФОН Семейство на плажа
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development