Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Днес е Петковден



Ключови думи:
14 Октомври 2008, Вторник





На 14 октомври Православна църква чества Преп. Параскева - Петка Търновска (Петковден). Св. преподобна Параскева Епиватска, наричана от нашия народ и Петка Българска, е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят. Родена е в гр. Епиват, Тракия, дете на богати родители. След смъртта им боголюбивата Петка раздала имота си на бедните и заживяла в пост и молитва.
Мощите на светицата извършили много чудеса – на слепи дарявали зрение, на нелечимо болни – изцеление.
Те са и един от трофеите, които донася цар Иван Асен II след Клокотнишката битка.
През 1641 г. патриаршията предава мощите на влашкия воевода Йо Василий Воевод и те се озовават в Яш, където почиват и досега, дълбоко почитани от всички народи на Балканите.

Зимният Петковден е не само празник в чест на светицата-закрилница на децата, но и поставя началото на зимните семейни служби, посветени на покровителя-патрон на рода и семейството. От този ден започва периодът на годежите и сватбите. Петковден бележи и края на стопанските дейности - есенната сеитба и прибирането на реколтата; освобождават се овчарите и ратаите и започва оплождането на домашния добитък. Затова празникът е и на овчарите, а жените раздават питки за драве на животните.
В деня на зимната св. Петка се месят обредни хлябове като най-големият се нарича на св. Петка. Правят се общоселски събори, курбани - коли се ялово животно и хората сядат на обща трапеза.

Днес да почерпят именниците Петко, Петкана, Параксева, Пенчо, Пеньо, Пенка.



Прочетено: 2580 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Ремонтиране рециклиране носачи на BMW E46 Ученички Синята пеперудка Кайро Етнографски Музей БУРГАС Жълто подрумиче Фонтаните на Град Монтата-BG Стив и аз
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development