Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Между 10 и 15 милиона лева се харчат за ин витро процедури годишно в България



Ключови думи:
23 Октомври 2008, Четвъртък





Между 10 и 15 милиона лева годишно се харчат за ин витро процедури, през които минават около 2000  семейства. Това съобщи д-р Павлета Табакова, председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, на кръгла маса с тема „Изработване на стратегии за решаване на репродуктивни проблеми”.  С нея започна форумът „Профилактика на репродуктивното здраве”, който се провежда в рамките на Международната изложба „Медикус, Денто, Галения 2008” в панаирния комплекс в  Пловдив.

Според д-р Табакова досега държавата е осигурявала едва 1.5 млн. лева за ин витро оплождане, т.е. около 10% от реално похарчените средства, а останалата част е за сметка на млади семейства, които имат репродуктивни проблеми.  150 000 са безплодните двойки у нас.

По предложение на правителството Народното събрание взе решение  да се финансира с 10 милиона лева от бюджетния излишък програма „Ин витро”,  заяви Антония Първанова, заместник-председател на парламентарната комисия по здравеопазване. Целта е да се стимулира раждаемостта сред семействата с репродуктивни проблеми като държавата се ангажира да плаща за процедури ин витро, които са доста скъпи, поясни тя.

Работна група вече систематизира целите и задачите на национална програма за репродуктивно здраве, съобщи доц. Красимир Гигов, главен секретар на министерството на здравеопазването. Той припомни, че съвместно с фонда на ООН за населението е направено национално проучване за причините за безплодието в България, а  резултатите от него ще станат основа на тази програма. Над 30% от жените са подходящи за ин витро процедури, показало изследването. Заболявания на маточните тръби (33%) и проблеми при мъжете (24%) са двата най-силни фактора за безплодие.

Целта ни е да наложим интегриран подход към проблемите на репродуктивното здраве, който да обхваща профилактика, образование и лечение, подчерта доц. Гигов.  Адмирации за темата на  форума, който засяга важен обществен проблем, добави той. Проявата се организира от Международен панаир Пловдив в партньорство с Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, Институт по репродуктивно здраве, Сдружение „Зачатие”  и фондация „Искам бебе”.

Тази нова проява в рамките на Международната изложба „Медикус, Денто, Галения” стартира с амбицията да бъде полезна на различни нива – на органите, които формират политиката в здравеопазването, на специалистите и на пациентите, изтъкна главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов. Той припомни, че в дните от 23 до 25 октомври са предвидени  обучение на общопрактикуващи лекари по проблемите на безплодието, безплатни консултации и прегледи с ултрамодерен видеозон.

Благодарим на Международен панаир Пловдив за тази инициатива, защото за обществото е много важно да се работи за преодоляване на стерилитета, каза Анна Зашева, председател на Сдружение «Зачатие».

Поздравявам организаторите от панаира, че съчетават успешно изложението «Медикус, Денто, Галения» с научен форум по значим за нашето общество проблем, подчерта д-р Андрей Кехайов, председател на Българския лекарски съюз.

Изложбата се провежда от 22 до 25 октомври, на нея се представят нови методи, апаратура и продукти за лечение и профилактика в областта на медицината, стоматологията, фармацията, балнеологията и рехабилитацията.



Прочетено: 2838 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
само черноморец бургас ahtopol камини всичко за отопланието изгрев бл.29 вх.7 Конкур глазами зрителя Флора Бургас 2009 Парк в Бургас, Младежки дом Община Бургас Флора Бургас 2009 Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ ograda
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development