Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Наградата "Сахаров" за 2008 година бе присъдена на Ху Джия



Ключови думи:
24 Октомври 2008, Петък





Наградата на Европейския парламент "Сахаров" за свобода на мисълта тази година бе присъдена на китайския политически активист Ху Джия. Това обяви днес в Страсбург председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг. Церемонията по връчване на наградата, която се състои от диплом и сума  в размер на 50 000 евро, ще се състои на 17 декември в Страсбург.
 
Ху Джия е виден активист за защита на правата на човека и дисидент в Китайската народна република. Той защитава широк кръг от каузи, включително екологични въпроси, застъпничество за болните от ХИВ/СПИН и апелира за официално разследване на кървавите събития на площад „Тянанмън" от 1989 година. Той е и координатор на „движението на босите адвокати".
 
Г-н Пьотеринг заяви: "Чрез присъждането на наградата "Сахаров" на Ху Джия Европейският парламент твърдо и решително признава ежедневната борба за  свобода на всички китайски защитници на правата на човека."
 
Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта, която носи името си в чест на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, се присъжда всяка година от Европейския парламент от 1988 година насам на личности или организации, които са дали важен принос в борбата за правата на човека или демокрацията. За отбелязването на 20-годишнината на наградата на специално събитие в Страсбург на 16 декември са поканени всички предишни носители на наградата.


Прочетено: 4696 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Нова професия В парка Ловец, авджия Инкубатори за люпене на яйца Tiffi Shop Детски къщи Teddys house pepta Underwater МАКЕТ НА ГАЛЕОНА GOLDEN HIND братска дялба Декоративната кула до хотел
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development