Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Потреблението на безалкохолни напитки расте



Ключови думи:
03 Ноември 2008, Понеделник





Продължава динамично да расте потреблението на безалкохолни напитки в България, съобщиха от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (член на БСК). За 9-те месеца на 2008 г. то е нараснало с 11%. Консумирани са напитки в размер на 1358 мил.литра, което е с 140 мил.литра повече от същия период на 2007 г.

Консумацията на бутилирани води се е повишила с 10% и е нараснала с близо 56 мил. литра. При натуралните минерални води увеличението е с 9%, а на водите, предлагани в обществения сектор в галони 19,4 литра с 11%. За 9-те месеца българският потребител е изпил общо 587 мил.литра бутилирани води. 

Повишено е търсенето на натурални плодови сокове и нектари с 17%. Това е с близо 12 мил.литра повече от предходната година и е формирано основно от продукти произведени в България. Засилва се присъствието на сокове и нектари, внесени от вън. В момента на българския пазар се предлагат над 1000 вида от 60 марки плодови сокове и нектари на наши и чужди производители.

Сравнително високи са продажби на газирани напитки, увеличението при които е с 9%. Консумирани са близо 47 мил.литра напитки в повече от м.г. Търсенето на напитките тип “кола” е нараснало с 16%, на тип”портокал” с 18%. При напитките “лайт” продажбите са увеличени с 30%. Това потвърждава тезата, че потребителите търсят все повече напитки, алтернативни на калоричните, с цел поддържане на добро здраве и фигура. Увеличават се продажбите в по-големи разфасовки, които са по-удобни за консумация в дома. Това е основната причина цените на газираните напитки да се запазват като цяло на нивото от предходната година.

При негазираните напитки - с ниско плодово съдържание, пуншове, разтворими и разреждащи се, потреблението за деветте месеца е нараснало с 11% или с 6 мил.литра повече от м.г. При разтворимите прахообразни напитки увеличението е с 19%.

В групите на напитките “студен чай” и “енергийни & спортни” ръстът за деветмесечието е съответно 58% и 54%. Увеличава се делът на продукти от двете групи, произведени в България. Благодарение на тях цените на продуктите, които се предлагат на пазара, се задържат на нивото от предходната година.

Удобството за потребителите в заведенията за обществено хранене и растящата отговорност на компаниите към проблемите, свързани с опазване на околната среда са сред причините делът на напитки в стъклени опаковки да се увеличава.

Засилва се тенденцията фирмите да предлагат повече продукти, произведени без консерванти, с натурални аромати и оцветители, с повишени хранителни стойности и здравословен ефект. Все повече компании поставят на етикетите на напитките си икони, информиращи потребителите за енергийните стойности в 100 мл.напитка.  

Резултатите от потреблението на безалкохолни напитки за деветмесечието дават основания да се направи оптимистична прогноза за 2008г. Очакването е потреблението на глава от населението да скочи от 217 литра през 2006 г. на 245 литра в края на 2008г. или с 12%, а общото потребление да достигне нива от 1850 мил.литра.



Прочетено: 2642 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
primorec Попрошайка воробей трансвагон Великолепието на Париж от Бутик следобедно спокойствие Интернет сайт за Вашия бизнес от Бутик Театър за драма. опера и балет, Бургас Черноморец Бургас pepi Почистваща фирма Варна Инкубатори за люпене на яйца Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development