Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Откриха най-стария надпис на кирилица в региона



Ключови думи:
04 Ноември 2008, Вторник





Останки от двукаменни стени, съд със златист пясък, ножчета и стрели разкопаха археолозите на Русокастро

Керамична плоча с надпис на кирилица от началото на Х век, на която се чете името Братон/й, е сензационното откритие на археолозите това лято в крепостта “Русокастрон” край едноименното село.
Според шефката на Бургаския музей Цоня Дражева, която ръководи разкопките вече трета година, става дума наистина за уникална находка, защото сведения за друг такъв ранно-кирилски надпис от този период в Югоизточна България няма.

Тази находка, както и намерените части от оръжие, стрели, старобългарска керамика, пръстени и обеци, токи и монети, съд със златист пясък, по безспорен начин доказват българското присъствие в крепостта “Русокастрон”, която отстои на 3 км северно от едноименното село в община Камено.
За да отчете археологическото лято 2008 г. и да покаже пред журналисти разкритите от различни културни пластове ценности, Цоня Дражева свика нарочна пресконференция на високия хълм, разположен в центъра на широка равнина, образувана от река Русокастренска и нейните притоци.

“Много важни през тази година са находките, свързани с периода ІХ-Х век, когато “Русокастрон” е била главната българска крепост, контролираща строителството на пограничния окоп Еркесията. И още, при разкопките на южната страна за първи път открихме части от двойната укрепителна система, която се състои от две каменни стени с дебелина от 1,6 м и 2 м. Разстоянието между двете е 15 – 23 м според терена. Протехизмата, предната защитена стена, вероятно е поемала ударите на нашествениците. И двете стени са изградени от добре подредени каменни блокове и хоросан”, разказа археоложката.

Според нея различни железни, бронзови и костени оръжия и предмети, свързани с въоръжението на военния гарнизон и конструкциите на дървените врати, скари и бойни пътеки, потвърждават сведенията от историческите извори и откритите досега два надписа в крепостта, посветени на големия византийски пълководец Юстин, правнук на император Юстин І, който водил най-тежките войни с аварите.

Две жилищно-стопански сгради са проучени още тази година. Те са с правоъгълна форма с размери 28 м на 24 м и са долепени до вътрешната крепостна стена. Предполага се, че това са били казармите на военния гарнизон с конюшни, ковачници, кухненски и други стопански части. За първи път през 2008 г. са открити щерни за съхраняване на вода, които са зидани с камък и обмазани с хидрофобна замазка. Специалистите твърдят, че това се е наложило заради увеличаването на населението в ония години и разрастването на крепостта, когато честите нападения и обсади нарушавали връзката с близката река и създавали проблем, тъй като в самата крепост горе няма естествени кладенци.
Работата ще продължи още около месец, свързана основно с подготовка на обекта за зимния период, уточни Дражева.

Разкритите крепостни стени ще бъдат подложени на аварийна консервация, а с находките ще се заемат реставраторите.
“Бях учуден отначало, но сега вече знам какво съкровище се намира на територията на община Камено. Ще направя каквото е по силите ми мястото да бъде привлекателно не само за българите, а да се превърне в атракцион, който да привлича чужди туристи. Трябва да работим за развитието на това културно-историческо място”, каза кметът на Камено Стефан Бонев, който също изкачи високия хилм.

Археологическата експедиция е резултат от съвместните усилия на Бургаския музей, община Камено и фондация “Русокастрон”, която от тази година има нов председател – Николай Кенов. Поради заболяване досегашният Ангел Станков е обявен за пожизнен почетен шеф на организацията. Тя е създадена през 2005 г. от 7 учредители. Членуващите в нея, вече 22 души, преимуществено с родов корен от Русокастро, считат за свой дълг да подкрепят финансово разкопките, като внасят годишно по 2 хиляди лева лични спестявания.
Освен това фондацията заедно с община Камено и музея в Бургас е подготвила проекти за финансиране по европейски фондове, с които да се осигурят средства за реставрация на крепостта и превръщането й в привлекателно място за туризъм.

Източник: в. "Фактор"



Прочетено: 3468 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
сградата на Общината Над Община Бургас хотел приморец Пролет на село Краси етюд 01 Река Сена, Париж от Бутик Бургас културен център най-съвестният представител Промоция -6999 лв. ИНСТРУМЕНТИ ЗА АВТОМАТИЧНО ФУГИРАНЕ И ШПАКЛОВАНЕ НА ГИПСОКАРТОН BLUE LINE USA след кафето
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development