Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Започна Киномания 2008



Ключови думи:
10 Ноември 2008, Понеделник





На 7 ноември в зала 1 на НДК беше открита Киномания 2008 откриват с филм за The Rolling Stones. Документалният филм Shine a Light представя концерт на бандата в нюйоркския Bacon Theatre, заснет с арсенал от 16 камери под режисурата на лудия гений Мартин Скорсезе.
След този музикален старт оставаме на американска територията с цяла програма независими филми от Щатите. Зоуи Касаветис (дъщеря на легендарния Джон Касаветис) дебютира с Развален английски, Be Kind Rewind e най-новото от Мишел Гондри (майсторът на Блясъкът на чистия ум и Наука за съня), а Мики Рурк се завръща шеметно в Кечистът (от Дарън Аронофски), носител на Златен лъв от Венеция ’08.

Търсачите на холивудски афиши и блокбастъри също ще си вземат дозата. Братята Коен продължават да преливат от творческа енергия и вероятно тази година отнова ще атакуват оскарите с шпионската пародия Изгори след прочитане – пълна веселба с мегазвезден актьорски състав, включващ Джон Малкович, Джордж Клуни и Брад Пит. Ще горим и прегаряме и с новия на Уди Алън Вики Кристина Барселона, в който любовта заплита в четириъгълник Хавиер Бардем, Скарлет Йохансон, Ребека Хол и Пенелопе Крус – казват, че е по-жарко от лятото в Испания.
Зрителите със слабост към европейското кино ще помнят дълго тази Киномания. Сред подбраните еврофилми са френските В класната стая, получил Златна палма, и Кус-кус, италианският Гомор – екранизация на скандален мафиотски роман, и британският Това е Англия – откровен разказ с автобиографични елементи от режисьора Шейн Мийдоус.

Носителят на Оскар за чуждоезичен филм Фалшификаторите ще бъде показан в рубриката Фестивал на фестивалите, в която са намерили място също Далеч от нея с Джули Кристи, затрупаният с международни награди Whale Rider на новозеландката Ники Каро и израелският Лимонова градина, който ще ни бъде представен лично от режисьора Еран Риклис.
Азиатското кино на феста също радва с качество и количество. Селекцията включва иранската метафора Песента на врабците, епичната историческа драма Господарите на войната с Джет Ли и Такеши Канеширо и Пепелта на времето: Режисьорска версия на Уон Кар Уай – героичен и мрачен арт филм, скачащ отвъд рамките на традиционното хонконгско кино на “мечовете и сандалите”.
Ще има и руско. Начело на делегацията, която пристига от братска Русия, е режисьорът Вадим Абдрашитов. Той ще представи своя Магнитни бури, както и касовия Кодът на апокалипсиса, на който е продуцент. Ще видим също и Ирония на съдбата. Продължението на Тимур Бекмамбетов – нещо като продължение на знаменитата комедия на Елдар Рязанов от 1975.

Българските филми на тази Киномания са само четири, а единственият пълнометражен и игрален сред тях е забавно-злокобният "Хиндемит" на Андрей Слабаков, вече въртян по други фестивали.
Документалното кино този път е предимно на музикална вълна с главни акценти Да бъдеш Мик Джагър и Shine a Light. Сред документалните фаворити задължително нареждаме и Команданте – провокативен филм за Фидел Кастро, заснет от Оливър Стоун.



Прочетено: 3211 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Pepi Лалета от Бутик къща Истанбул Слънчоглед Флора Бургас 2009 Следобедно кафе майк Пътна помощ хотел приморец Графила 2009, Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development