Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

България конкретизира плановете си за създаване на регионален център за киберсигурност



18 Ноември 2008, Вторник





България се присъединява активно към Глобалния план за киберсигурност на Международния съюз по далекосъобщения (МСД).  На годишната сесия на Съвета на МСД от 7 до 21 ноември 2008 година в Женева, която се председателства от България, въпросите на киберсигурността станаха основен приоритет на съюза.  Беше обявен проектът “IMPACT”, който разработва и внедрява инструменти за мониторинг и действия при кибератаки.  Проектът  започна като публично-частно партньорство през май тази година. В него първоначално се включиха 26 държави, а  от бизнеса - водещите анти-вирусни компании като Trend Micro, F-Secure, Касперски, Symantec, чиито президенти участват в Борда заедно с Хамадун Туре – генерален секретар на МСД и Винт Сърф, вицепрезидент на Google.
В рамките на проекта в София ще бъде създаден регионален център за киберсигурност, който да обслужва страните от Югоизточна Европа, включително Русия.  

В Женева, българските представители от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, уточниха с ръководителите на проекта, изграждането на регионалния център, който освен да обслужва оперативно България, ще осигурява и специализирано обучение и семинари за държавите-членки на МСД от региона.  Той ще съветва правителствата по отношение на последните тенденции, потенциални заплахи и технологични новости в киберсигурноста.  Очаква се с финансова подкрепа от МСД и опита на специалистите на IMPACT, регионалният център в София да функционира пълноценно в средата на следващата година.

Едновременно с поемане председателството на Съвета на МСД, този център ще бъде допълнително признание за активната роля на България за обединяване на усилията на международно ниво за борба с киберзаплахите.

Източник: Държавна агенция за информационни технологии и съобщения



Прочетено: 3046 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Финансова помощ за бедните Цъфнали череши След баня Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Списание Влъхвите Истанбул Небе хотел приморец Az sym ot Burgas Духовности лека вечер Бургаският мост през 2011 г.
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development