Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Депутатите направиха равносметка на френското председателство заедно със Саркози



Ключови думи:
17 Декември 2008, Сряда





Европейските депутати обсъдиха резултатите, постигнати по време на шестмесечното френско председателство на ЕС, което приключва на 31 декември. Повечето политически лидери приветстваха бързата и успешна реакция на кризата в Грузия и навременния отговор на икономическата и финансова криза. Други политически групи критикуваха френското председателство за направените отстъпки по климатичния пакет и за усилията за ратифициране на Лисабонския договор въпреки негативния вот в Ирландия.
 
Председателят на Европейския парламент Hans-Gert Pöttering приветства Nicolas Sarkozy със следните думи: "Вие поехте председателството на ЕС във време, което изискваше действия и преговори, и Вие се заехте с предизвикателствата, произтичащи от Грузия, финансова криза, икономиката и други проблеми".
 
Френският президент Nicolas Sarkozy: "Европа не е враг на нациите и нациите не са враг на Европа"
 
Nicolas Sarkozy направи обстоен преглед на постигнатото през последните 6 месеца по време на френското председателство на ЕС. Той подчерта пред депутатите, че Франция е организирала своето председателство на базата на "две убеждения: че светът се нуждае от силна Европа и че Европа не може да бъде силна, ако не е единна".
 
Грузия
 
Разглеждайки многобройните предизвикателства, които френското председателство трябваше да посрещне, г-н Sarkozy се спря първо на кризата в Грузия, където неговата основна цел е била "да се спре войната и да не се попадне в същия капан като в Босна", където САЩ са поели лидерската позиция, а Европа ги е следвала. Той изрази своето задоволство от факта, че по този въпрос Европа е била единна.
 
Финансовата криза
 
Според френския президент по отношение на финансовата криза от най-голямо значение отново е било ЕС да е единен и да се постигне договаряне на европейски възстановителен план. Ако европейските държави и институции не бяха поели отговорност, това е щяло да доведе до "унищожението на европейската банкова система". В заключение по тази тема той подчерта, че "ние в Европа искаме предприемачески капитализъм, а не спекулативен капитализъм" и "заявихме това в един глас".
 
Климатични промени и енергия
 
Nicolas Sarkozy изтъкна пред депутатите, че е имало "голяма борба" по въпроса за климатичния пакет, защото "всяка държава-членка имаше причини за недоволство". Постигането на единодушен компромис и тук е било от огромна важност, за да е сигурно, че постигнатите споразумения ще бъдат приложени на практика. Френският президент добави, че "решителността на Европейския парламент да се постигне договореност е била силен фактор при достигането на споразумение" между правителствата на държавите-членки.
 
Лисабонски договор
 
Относно "конституционния въпрос" френският президент подчерта, че чешкият конституционен съд е изказал мнение, че процесът по ратифициране на Лисабонския договор може да продължи. По въпроса за Ирландия той изтъкна, че като част от постигнатия компромис всяка държава-членка ще има своя комисар и Ирландия ще получи гаранции за своя неутралитет, данъчна независимост и семейно право. В заключение Nicolas Sarkozy отбеляза, че се надява на положителен резултат от нов референдум в страната към края на 2009 г.
 
Сред другите успехи на френското председателство г-н Sarkozy изтъкна сключването на Средиземноморския съюз и оформянето на европейската имиграционна политика.
 
Европейска комисия
 
Председателят на Европейската комисия José Manuel Barroso каза, че "равносметката от последния Европейски съвет ще остане в историята - рядко Европа е била способна да изрази своето задоволство от толкова много позитивни резултати". След това той приветства ключовото партньорство между Парламента, Комисията и Съвета, което според него означава, че можем вече да говорим за нова ера в Европа.
 
Коментирайки пакета за климатичните промени, председателят на ЕК подчерта, че с утрешния вот по пакета "Европейският парламент държи последния ключ за вратата, позволяваща на Европа от 21-ви век да започне да работи".


Прочетено: 2044 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Попрошайка воробей евро 2008 ЦЪРКВА ЛРД къща над р-нт залез над ез.Вая-Бургас.JPG аз Кукерски карнавал гр. Разлог 2015 - от Бутик завихряне За Майсторите!!!!!!! Ето го Немо Tiffi Shop
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development