Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Евродепутатите проведоха дебат по директивата за организация на работното време



Ключови думи:
16 Декември 2008, Вторник





На 15 декември, депутатите проведоха дебат относно преработването на директивата за работното време преди ключовото гласуване в сряда. Членовете на ЕП бяха разделени относно продължаването на възможността на неприлагане (т.нар. opt-out), като същевременно подкрепиха максималната продължителност на работната седмица от 48 часа и настояха неактивният период по време на дежурство също да се смята за част от работното време.
 
Комисията по социални въпроси към ЕП настоява да няма изключения по отношение на максимална продължителност на работната седмица от 48 часа (която да бъде изчислявана върху период от 1 година) и призовава за слагане край на клаузата за неучастие (т.нар. "opt-out"). Според Комисията на ЕП целият период на дежурство, включително неактивното време (където е различието със Съвета), трябва да се смята за част от работното време.
 
В сряда по време на гласуването ще е необходимо абсолютно мнозинство от депутати (393), за да бъдат приети измененията, предложени от Комисията по социални въпроси, или за да бъдат приети каквито и да било други изменения.
 
Докладчик на Европейския парламент
 
Докладчикът на ЕП по въпроса за организацията на работното време Alejandro Cercas (ПЕС, Испания) подчерта, че приемането на тази директива е много добра възможност Европа да се приближи към своите граждани. Относно позицията на ЕП за максимална продължителност на работната седмица от 48 часа (изчислена върху период от една година), той изтъкна, че човек работи, за да живее, а не живее, за да работи.
 
Според него това е почти постигнато в Европа и нещо, който засилва конкурентоспособността. В този смисъл Европа трябва да запази своя социален модел, който освен това дава възможност за по-голяма гъвкавост. Според него е дошло време съчетаването на работата и личния живот да се изпълнят с истински смисъл. По-нататък докладчикът подчерта, че държавите-членки не трябва да си служат с европейското законодателство, за да правят социален дъмпинг.
 
Г-н Cercas коментира и сериозните различия между позициите на Съвета и Парламента, като според него някои от предложенията на Съвета са по-лоши от в момента действащата директива. Затова той изтъкна в заключение, че се надява ЕП да противодейства на позицията на Съвета и да защити правата на работниците в Европа.


Прочетено: 2175 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
бургаска среща Фрагмент от сграда в Бургас Spirit of Burgas Аз с майка и татко Конкурс прическа Бургас 2009 4 Поглед към Бургас през залива Мото клуб изгрев бл.29 вх.7 Черноморец Бургас лека вечер залез над ез.Вая-Бургас.JPG
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development